Hájas, lekváros tészta régi családi recept szerint: így hajtogasd, hogy tökéletes legyen
A verhetetlen leveles tészta sertéshájjal készül. A hajtogatástól sem kell megijedned.

Hájas, lekváros tészta régi családi recept szerint: így hajtogasd, hogy tökéletes legyen
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Nincs 1 óra, de durván felébreszti az anyagcserét: karcsúsító edzés nemcsak haladóknak »

Kisminkelte az anyukáját, és 10 évet fiatalított rajta: ennyit számít egy kis festék, ha jól kerül fel »

Divatos, szexi harisnyák az ünnepi ruhához: megdobják az önbizalmat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Itt a disznóölés szezonja, régen ilyenkor készültek a jobbnál jobb hájas sütemények. Itt az ideje feleleveníteni a régi emlékeket. Az alapreceptet rengeteg módon variálhatod, készíthetsz belőle kis kifliket, krémes lapot, túrós táskát, sőt, sós sütiket is. A lekváros töltelékkel nem foghatsz mellé. A tésztát kis adagokban lefagyaszthatod, és bármikor előveheted a hűtőből. 

Hájas, lekváros tészta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 70 kg liszt
  • 50 dkg sertésháj
  • 2 db tojás
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál 20 százalékos ecet

A töltelékhez

  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A hájat tisztítsd meg, hártyázd le, és daráld le húsdarálón. Gyúrd össze 10 deka liszttel, és tedd félre. A vizet langyosítsd meg, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megnő a térfogata, és habos lesz. A maradék lisztet szitáld egy tálba, és készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt. Gyúrd össze tésztát, akkor jó, ha homogén és rugalmas.


Lisztezett felületen nyújtsd ki, majd kend meg a félretett háj egyharmad részével. A tészta bal oldali részt hajtsd a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt. Letakarva tedd a hűtőbe fél órára. Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, közben mindig pihentesd a tésztát. Végül nyújtsd ki két-három milliméter vastagra, és vágd fel téglalapokra, háromszögekre vagy négyzetekre. Kanalazz mindegyik közepébe lekvárt, és formázd tetszés szerint. Forró sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20-30 perc alatt. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük