Hájas, lekváros tészta régi családi recept szerint: így hajtogasd, hogy tökéletes legyen
A verhetetlen leveles tészta sertéshájjal készül. A hajtogatástól sem kell megijedned.

Hájas, lekváros tészta régi családi recept szerint: így hajtogasd, hogy tökéletes legyen
Ez is érdekelhet

Nevezz te is a Huawei Next Image nemzetközi mobilfotós versenyre! (x)

Nálad is belefér néha egy kicsivel több? (x)

Szakácskodj a szabadban! (x)

Önmagunk és a ruháink illata fontosabb mint gondolnánk (x)

Távolból csukni-nyitni? Hasznos és kényelmes választás az okos tetőablak (x)

beauty and style

Fátyol nélkül is mutatós frizurák menyasszonyoknak: megdobják a haj volumenét »

A dzsungeltrend idén sok meglepetést tartogat: a Dolce & Gabbana új szintre emelte a nőies szafaristílust »

Karcsúsítja a derekat, feszesíti a hasfalat: 20 perc otthoni torna elmászó kontúrok ellen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Itt a disznóölés szezonja, régen ilyenkor készültek a jobbnál jobb hájas sütemények. Itt az ideje feleleveníteni a régi emlékeket. Az alapreceptet rengeteg módon variálhatod, készíthetsz belőle kis kifliket, krémes lapot, túrós táskát, sőt, sós sütiket is. A lekváros töltelékkel nem foghatsz mellé. A tésztát kis adagokban lefagyaszthatod, és bármikor előveheted a hűtőből. 

Hájas, lekváros tészta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 70 kg liszt
  • 50 dkg sertésháj
  • 2 db tojás
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál 20 százalékos ecet

A töltelékhez

  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A hájat tisztítsd meg, hártyázd le, és daráld le húsdarálón. Gyúrd össze 10 deka liszttel, és tedd félre. A vizet langyosítsd meg, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megnő a térfogata, és habos lesz. A maradék lisztet szitáld egy tálba, és készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt. Gyúrd össze tésztát, akkor jó, ha homogén és rugalmas.


Lisztezett felületen nyújtsd ki, majd kend meg a félretett háj egyharmad részével. A tészta bal oldali részt hajtsd a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt. Letakarva tedd a hűtőbe fél órára. Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, közben mindig pihentesd a tésztát. Végül nyújtsd ki két-három milliméter vastagra, és vágd fel téglalapokra, háromszögekre vagy négyzetekre. Kanalazz mindegyik közepébe lekvárt, és formázd tetszés szerint. Forró sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20-30 perc alatt. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. 

Képek: Getty Images.

A legjobb konyhai eszközök sütéshez

Praktikus és vidám eszközökkel öröm lesz a sütés kicsiknek és nagyoknak is. Nézz körbe a FeminaShopban és szerezd be a kedvencedet!

Itt találod a termékeket!

Promóció

Ezt is szeretjük