Hájas, lekváros tészta régi családi recept szerint: így hajtogasd, hogy tökéletes legyen

A verhetetlen leveles tészta sertéshájjal készül. A hajtogatástól sem kell megijedned.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a disznóölés szezonja, régen ilyenkor készültek a jobbnál jobb hájas sütemények. Itt az ideje feleleveníteni a régi emlékeket. Az alapreceptet rengeteg módon variálhatod, készíthetsz belőle kis kifliket, krémes lapot, túrós táskát, sőt, sós sütiket is. A lekváros töltelékkel nem foghatsz mellé. A tésztát kis adagokban lefagyaszthatod, és bármikor előveheted a hűtőből. 

hajas-kiflik

Hájas, lekváros tészta

Hozzávalók

A tésztához

  • 70 kg liszt
  • 50 dkg sertésháj
  • 2 db tojás
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál ecet 20 százalékos

A töltelékhez

  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A hájat tisztítsd meg, hártyázd le, és daráld le húsdarálón. Gyúrd össze 10 deka liszttel, és tedd félre. A vizet langyosítsd meg, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megnő a térfogata, és habos lesz. A maradék lisztet szitáld egy tálba, és készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt. Gyúrd össze tésztát, akkor jó, ha homogén és rugalmas.


Lisztezett felületen nyújtsd ki, majd kend meg a félretett háj egyharmad részével. A tészta bal oldali részt hajtsd a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt. Letakarva tedd a hűtőbe fél órára. Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, közben mindig pihentesd a tésztát. Végül nyújtsd ki két-három milliméter vastagra, és vágd fel téglalapokra, háromszögekre vagy négyzetekre. Kanalazz mindegyik közepébe lekvárt, és formázd tetszés szerint. Forró sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20-30 perc alatt. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. 

Képek: Getty Images.

hajas-teszta-recept

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük