A hagyományos székelykáposzta receptje: jó sok hússal az igazi
Úgy a legfinomabb a székelykáposzta, ha jó sok sertéshússal készíted.

szekelykaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszak egyik legkedveltebb étele a székelykáposzta. Laktató, tele van C-vitaminnal, és érdemes belőle dupla adagot készíteni, ugyanis másnapra csak finomabb lesz. Jó sok vöröshagymával készítsd, amit füstölt szalonna zsírján párolj meg.

Hagyományos székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg sertéscomb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • bors
  • petrezselyemlevelek a díszítéshez
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha a lábas falához nyomva a darabok már nem sisteregnek, szűrőlapáttal szedd ki őket, a kiolvadt zsírra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre. Ha már puha, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy-két percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel egy kevés vízzel, tedd vissza a tűzre, és így főzd nagyjából negyedórát.

Közben a sertéscombot kockázd fel, majd tedd a lábasba. Add a pirospaprikás pörköltalaphoz, sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve kezdd el főzni. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találod, mosd át, és negyedóra múlva add a főzésben lévő húshoz. Ha szükséges, még öntsd fel egy kevés vízzel, és főzd még nagyjából egy órát, amíg a hús teljesen omlóssá válik. Tálaláskor a tetejét petrezselyemlevelekkel díszítheted, és ízlés szerint tejföllel kínálhatod.

A savanyú káposztával egy kiadós csülkös bablevest is megbolondíthatsz - ezután már biztos, hogy nem fog hiányozni a második fogás.

Ezt is szeretjük