Békebeli habos szilvás pite: visszahozza a régi ízeket
Imádni fogod ezt a mennyei, habos szilvás pitét, amely egyszerű ízeivel a gyerekkorodba repít vissza.

szilvas pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak azok a sütemények, amelyeket az egyszerű, őszinte ízeikért szeretünk. Ez a fenséges, habos, szilvás pite pont ilyen: semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá, mégis abbahagyhatatlan. A technikára figyelj oda: a süteményt előbb 180 fokon süsd, majd vedd vissza a hőmérsékletet 150 fokra, és a habot már inkább csak szárítsd, mintsem süsd.

Habos szilvás pite receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet

A szilvatöltelékhez

  • 50 dkg szilva
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj

A tojáshabhoz

  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A szilvát magozd ki, szeleteld fel, forgasd meg fahéjas porcukorban, és tedd félre.

A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét tedd félre, a sárgáját keverd habosra a vajjal és a cukorral. A lisztet egy másik tálban keverd el a sütőporral és a sóval, majd a tejjel felváltva keverd a cukros tojáshoz. Simítsd el a masszát sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, a tetején oszd el a szilvát, és süsd 35-40 percig, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta.

Amíg az alap sül, állítsd össze a tojáshabot. A fehérjét verd keményre, majd kanalanként add hozzá a cukrot és a citromlevet, és így verd tovább fényesre. Vedd ki a tepsit a sütőből, állítsd vissza a hőmérsékletet 150 fokra. A habot oszd el a sütemény tetején, majd told vissza addig, amíg megszárad, de még világos marad.

Ha sok szilvát tudsz szerezni, nem fogod megbánni, ha otthon főzöl belőle szilvalekvárt, így mindig lesz mihez nyúlnod a téli hónapok alatt is.

Ezt is szeretjük