Gyümölcskenyér kelt tésztából, ahogy nagyanyáink készítették karácsonyra
A mindenféle földi jóval teli gyümölcskenyeret akár már most megsütheted az ünnepre, hisz heteken át tökéletes marad az íze és az állaga is.

Gyümölcskenyér kelt tésztából, ahogy nagyanyáink készítették karácsonyra
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Pórustisztító, házi arcpakolás 4 hozzávalóból: azonnal kitisztul a bőr »

Dögösek, nőiesek és most nagyon divatosak: bőrhatású cuccok a szezon kulcsdarabjai »

Méregtelenítő arcradír zöld teával: mindent kiseper a pórusokból, és nem szárítja a bőrt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gyümölcskenyér régóta jelen van a karácsonyi asztalon. Mindenféle aszalvánnyal, magvakkal igazán mennyei sütemény. Szinte mindenki másképp készíti. A kevert tésztás változat egyszerűbb, a kelt tésztás pedig foszlósabb, és talán finomabb. A gyümölcskenyér fóliába csomagolva, hűvös helyen sokáig eláll. Ez egy többszörösen kipróbált recept, bátran próbálkozhatsz vele.

Gyümölcskenyér receptje

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 18 dkg kandírozott gyümölcs
  • 10 dkg magvak
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 ml rum
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 csipet

A tetejére

  • 7 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a magvakat vágd kisebb darabokra. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A tojást üsd egy másik edénybe, keverd hozzá az olvasztott, de nem meleg vajat, a vaníliát és a maradék cukrot. Forgasd hozzá a lisztes keveréket, az aszalványokat és a magvakat. A tésztát alaposan dolgozd össze, majd takard le, és meleg helyen keleszd bő egy órán át.


A tésztát gyúrd át, formázd meg, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt őzgerinc- vagy kenyérformába. Keleszd még 15 percig, majd told előmelegített sütőbe, és süsd meg 50-60 perc alatt. Ha a belseje is átsült, tehát a gyümölcskenyérbe szúrt tű nem lesz ragacsos, vedd ki a sütőből. A tészta tetejét még forrón kend le az olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg porcukorral. Csak közvetlenül fogyasztás előtt szeleteld fel.

Ezt is szeretjük