Gyümölcskenyér kelt tésztából, ahogy nagyanyáink készítették karácsonyra

A mindenféle földi jóval teli gyümölcskenyeret akár már most megsütheted az ünnepre, hisz heteken át tökéletes marad az íze és az állaga is.

Gyümölcskenyér receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcskenyér régóta jelen van a karácsonyi asztalon. Mindenféle aszalvánnyal, magvakkal igazán mennyei sütemény. Szinte mindenki másképp készíti. A kevert tésztás változat egyszerűbb, a kelt tésztás pedig foszlósabb, és talán finomabb. A gyümölcskenyér fóliába csomagolva, hűvös helyen sokáig eláll. Ez egy többszörösen kipróbált recept, bátran próbálkozhatsz vele.

gyumolcskenyer-kelt-tesztabol

Gyümölcskenyér receptje

Hozzávalók 16 szelethez

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg kandírozott gyümölcs
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg magvak
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 3 ml rum
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 csipet

A tetejére

  • 7 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a magvakat vágd kisebb darabokra. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A tojást üsd egy másik edénybe, keverd hozzá az olvasztott, de nem meleg vajat, a vaníliát és a maradék cukrot. Forgasd hozzá a lisztes keveréket, az aszalványokat és a magvakat. A tésztát alaposan dolgozd össze, majd takard le, és meleg helyen keleszd bő egy órán át.


A tésztát gyúrd át, formázd meg, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt őzgerinc- vagy kenyérformába. Keleszd még 15 percig, majd told előmelegített sütőbe, és süsd meg 50-60 perc alatt. Ha a belseje is átsült, tehát a gyümölcskenyérbe szúrt tű nem lesz ragacsos, vedd ki a sütőből. A tészta tetejét még forrón kend le az olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg porcukorral. Csak közvetlenül fogyasztás előtt szeleteld fel.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük