Karácsonyi gyümölcskenyérmuffin receptje: gyors, illatos és puha
Próbálj ki egy hagyományos ünnepi süteményt új köntösbe bújtatva!
A gyümölcskenyér az ünnepi asztal mindenki által kedvelt édessége. Könnyű, puha, omlós, és karácsonyi fűszereivel már a fa feldíszítése előtt hangulatba hoz. Ha idén szívesen kipróbálnád a megszokottól eltérő formában, de ugyanazzal az ízvilággal, vedd elő a muffinsütőt! Ennek a külalaknak nagy előnye, hogy valamivel előbb átsül, így egy kicsivel kevesebbet kell várnia a családnak a finom karácsonyi csemegére. Ezenkívül celofánba vagy egy szép dobozba csomagolva remek kísérőajándék is válhat belőle.
Karácsonyi gyümölcskenyérmuffin
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- szárított gyömbér - ízlés szerint
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál méz
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 70 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál kandírozott narancs
- apróra vágott aszalt gyümölcsök: szilva, sárgabarack, vörös áfonya - ízlés szerint
- olajos magvak: mandula, mogyoró, dió - ízlés szerint
- díszítésként csillagánizs
Elkészítés:
Habverővel verd fel a tojást. Keverd össze a lisztet a sütőporral, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a felolvasztott vajat és a felvert tojást. Add hozzá a citromlevet is.
Pirítsd kicsit az olajos magvakat, mert így jobban kijönnek az ízek, majd a csokoládéval együtt vágd apró darabokra - vagy mozsárban törd rusztikus darabokra, tehát semmiképp se zúzd teljesen porrá -, és add őket a masszához. A nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket is érdemes kicsit feldarabolni, mielőtt a többihez adod. Végül mehetnek a fűszerek, a vaníliaaroma, a kandírozott narancs, a méz és a tej.
Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá kicsit több mint 2 dl tejet.
Adagold ki a muffinkapszliba, ha nincs otthon, akkor vajazd ki a muffinsütő mélyedéseit, és töltsd bele a masszát.
Tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ha bizonytalan vagy, hogy elkészült-e, fogpiszkálóval ellenőrizheted. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra a tészta, készen is van. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. A végén szórd meg porcukorral, és helyezz egy-egy csillagánizst a tetejére.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció