Villámgyors gyömbéres keksz, amit gyerekjáték elkészíteni
Ennek az omlós, roppanós keksznek hasonló a fűszerezése, mint a mézeskalácsnak.
Nem kell pihentetni, nagyon hamar elkészül, és isteni: a gyömbéres keksznek mostantól ott a helye a sütisdobozban. Tél végéig aztán dobd össze újra és újra! Tökéletes kísérője a kávénak, a forró italoknak. Ha egyszerre nagyobb adagot készítesz, a masszát lefagyaszthatod. Ne süsd túl, és ne lepődj meg, ha berepedezik a teteje!

Gyömbéres keksz
Hozzávalók
- 22 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál gyömbér őrölt
- 1 db tojás nagy
- 1 teáskanál fahéj őrölt
- 1 késhegynyi szegfűszeg őrölt
- 1 késhegynyi fehérbors őrölt
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a borsot és a cukrot. Morzsold el a puha vajjal, majd add hozzá a mézet és a tojást. Gyúrd össze, ha túlságosan ragad, szórj még hozzá lisztet. Puha, könnyen kezelhető tésztát kell kapnod.
Formázz belőle körülbelül két centi átmérőjű gombócokat, majd pakold sütőpapírral bélelt tepsire. Arra ügyelj, hogy sütés közben kicsit megnőnek. Lapítsd szét mindegyiket a tenyereddel, majd forró sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 10-12 perc alatt.
