A hagyományos grízes-mézes krémes

Ezzel a recepttel mindig biztos a siker

A grízes-mézes krémes a nagy klasszikusok közé tartozik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli időszak egyik kedvence a grízes-mézes krémes. Minél többet pihenteted, annál puhább lesz. Így akár előre is elkészítheted. Ha eddig még soha nem próbálkoztál vele, ezzel a recepttel bátran hozzáfoghatsz. Bármilyen ünnepi alkalomra remek választás.

Grízes mézes krémes

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 18 dkg porcukor
  • 7 evőkanál tej
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

Krém

  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 7 dl tej
  • 7 evőkanál búzadara
  • 3 dl baracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom

Mázhoz

  • 10 dkg vaj
  • 6 evőkanál porcukor
  • 5 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld át, keverd el a szódabikarbónával, a porcukorral, és morzsold hozzá a vajat. A mézet langyosítsd meg, öntsd a lisztbe, add hozzá a tejet és a tojást, majd gyúrd össze. Jól nyújtható, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl kemény lenne, adj hozzá egy-két evőkanál tejet. A tésztát oszd négy részre, nyújtsd ki lisztezett felületen. Helyezd az egyik lapot egy közepes méretű tepsi hátoldalára, és süsd meg 200 fokon körülbelül hét-nyolc perc alatt. A maradék három lappal is így járj el. Vigyázz, mert a mézes tészta nagyon hamar megkeményedik.

A krémhez tedd fel melegedni a tejet, add hozzá a búzadarát, és állandóan kevergetve főzd sűrűre. Rakd félre egy kicsit. Addig keverd habosra a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom levével, majd forgasd a grízhez.

Állítsd össze a tésztát, az első lapra kenj krémet, a másodikra lekvárt, a harmadikra ismét krém következik, végül helyezd rá a negyedik lapot.

A mázhoz a porcukrot, a kakaót és a vizet kis lángon főzd két percig, majd a tűzről levéve add hozzá az olajat és a vajat. Gyorsan kend a tészta tetejére, és rakd hűvös helyre.

15775233 06efc518f6d9147ba860ee06d3dd79d8 wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük