Gravlax színes céklákkal - Ennél jobb előétel nem is lehetne
Ha gravlaxot kínálsz az étkezés nyitányaként, mindenki tudja, hogy a folytatás is tökéletes lesz.
A gravlax nem más, mint pácolt, nyers lazac. Nem kell luxusétterembe menned, hogy megkóstold a skandináv ételkülönlegességet. Céklasalátával hihetetlenül színes, mutatós, arról nem beszélve, hogy nagyon finom. A remek vendégváró falatot két napig kell érlelni. Fördős Zé receptje szerint tökéletes lesz!
Gravlax recept
Hozzávalók 8 személyre
- 1 egész lazacfilé - szálkázva, bőr nélkül, 60−70 dkg
- 50 dkg sima, sárga, cirmos cékla vegyesen
- 40 dkg tejföl
- 1 kisebb cékla
- 1 dl vodka
- 1 marék durva szemű tengeri só
- 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 púpozott evőkanál barna cukor
- 1 csokor friss kapor
- 1 teáskanál egész koriander
- 1 lime
- friss kapor
Elkészítés:
Keress egy olyan tepsit, amiben elfér az egész lazacfilé, de be tudod tenni a hűtőbe. A közepére szórj fél marék durva sót, facsard rá a fél lime levét, és helyezd rá a bőrétől megfosztott, egész nyers filét. Öntsd a halra a vodkát, szórd rá a só többi részét, majd reszelj rá két evőkanálnyit a megpucolt céklából. Egyenletesen hintsd meg a durva borssal, a finomra vágott kaporral, az egész korianderrel és a barna cukorral. Facsard rá a lime másik felét.
A tepsit jól tekerd be fóliába, helyezz egy másik tepsit a halra, és erre pakolj súlyokat nehezéknek. Ez lehet könyv, konzerv, bármi, aminek elég nagy súlya van. A lényeg, hogy a lazac folyamatos préselés alatt álljon a következő 48 órában a hűtőszekrényben. Az alkohol, a fűszerek és a cékla leve finoman átjárja majd a halat, miközben a cukor és a só hatására nedvesség távozik belőle.
Két nap érlelés után vedd ki a hűtőből, a lazacról távolítsd el a sót és a céklát, majd egy nedves konyharuhával töröld át. Tálalásnál vágj belőle vékony szeleteket, és gyönyörködj a színekben, amelyeket kapott. Folyamatosan hűtőben tartva egy hétig eláll.
A céklasalátához a színes céklákat főzd puhára, szeleteld vékonyra, és helyezd borecetes-sós-cukros pácba két-három órára.
Tálalásnál a céklákat egymást kissé fedve, carpaccio-szerűen pakold a tányérra. A közepére helyezd a vékonyra szeletelt gravlaxot, a tetejére rakj egy kanál tejfölt. Szórd meg friss kaporral, locsold meg olívaolajjal és hidegen tálald egy kis pirítóssal.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció