Így készül a gőzgombóc vaníliakrémmel
Ha szeretsz síelni, jó eséllyel szereted a germknödelt, vagyis a gőzgombócot is.
Töltsd meg ínycsiklandó szilvalekvárral, és öntsd le tömény és édes vaníliasodóval. Általában nem így kezdődnek a legjobb fogyireceptek, de egy ilyen édességet képtelenség visszautasítani, ne is próbáld.
Hagyományosan szilvával készítik, de ha csak barack- vagy más lekvárod van otthon, azzal is kipróbálhatod, nem lesz nagyon szörnyű.
Osztrák gőzgombóc
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 11 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 20 dkg szilvalekvár
- só
Elkészítés ideje:
70 perc.
Elkészítés menete:
Mint minden kelt tésztás recept, ez is azzal kezdődik, hogy futtasd fel az élesztőt: langyos tejbe egy kis cukor, abba az élesztő, aztán száraz, meleg helyen várakozás. Ha ezen túl vagy, végy elő egy tálat, üss bele egy tojást, a lisztből fél kilót szórj hozzá, reszeld bele a fél citrom héját, és vegyítsd el az élesztős tejjel. Gyúrd egységes masszává, majd tedd félre kelni egy fél órára. Ha megkelt, nyújtsd ki, szaggass belőle kerek lapokat, a közepükre pedig halmozz némi szilvalekvárt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A lapokat ezután formáld gömbbé, ügyelve arra, hogy főzés közben ne folyhasson ki belőlük a szilva. Ha pihentetted egy kicsit a félkész gombócokat, forralj vizet egy lábasban, és a gőzében 10-15 perc alatt főzd készre őket. Ha elkészültek, már csak a vaníliasodó van hátra. A maradék tojások sárgáját keverd el a hátramaradt liszttel, 1 dl tejjel, a vaníliás cukrokkal és 8 dkg cukorral. A maradék tejet forrald fel, majd szép lassan adagold a vaníliás masszához, és kis lángon sűrítsd be. Ha kész, már öntheted is a gombócok tetejére.
Finomságok a hideg napokra
Egy, a kinti hidegben töltött nap után nincs jobb, mint az otthon melegében egy jól megérdemelt süteménnyel kipihenni a fáradalmakat. Ehhez adunk néhány tippet képgalériánkban.
OLVASD EL EZT IS!
- palacsinta
- édességek
Tejmentes palacsinta
- kelt tészta
- édességek
Omlós csokis briós reggelire
- csokoládé
- édességek