Kiadós görög rakott tészta darált hússal: a pastitsio tetejére besameles réteg is sül

Ha egyszer rabul ejt a görög rakott tészta, vagyis a pastitsio, biztos, hogy gyakran el fogod készíteni.

Görög rakott tészta pastitsio
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pastitsio, vagyis a görög rakott tészta darált hússal és besamellel zseniális fogás, hiszen minden benne van, amit egy ételben szeretni lehet. Eredetileg bárányból készítik, de ahhoz nálunk nehéz hozzájutni, úgyhogy bátran cseréld le marhára vagy akár sertésre. Makarónit vagy pennét használj hozzá, és tálald görögsalátával!

Görög rakott tészta pastitsio

Hozzávalók

A tésztás réteghez:

  • 25 dkg penne vagy makaróni
  • 5 dkg feta
  • 1 tojásfehérje

A húsos raguhoz:

  • 45 dkg darált hús
  • 20 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 lila hagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kis fahéjrúd
  • 1 szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál bors

A besamelhez:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A húsos ragu összeállításával kezdj. Ehhez egy serpenyőben párold üvegesre olívaolajon az apróra vágott lila hagymát, majd dobd rá a zúzott fokhagymát és a darált húst, szórd meg sóval, és pirítsd meg. Keverd el a sűrített paradicsommal és a borral, és párold addig, amíg a bor elfő alóla. Ekkor öntsd fel a paradicsomkonzervvel, add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a babérlevelet, egy kevés sót, borsot és egy kiskanál cukrot, hogy a savasságát ellensúlyozza. Kis lángon főzd össze fél óra alatt. Amikor kész, a fahéjat, a szegfűszeget és a babérlevelet vedd ki a szószból.

 

A besamelhez olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd meg egy kicsit. Fokozatosan csorgasd hozzá a tejet, és főzd sűrűre. Amikor már elérte a kívánt állagot, húzd le a tűzről. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és keverd hozzá a tojássárgákat. Gyorsan dolgozz, nehogy a tojás rántottává álljon össze. Add hozzá a reszelt sajt felét is.

 

A tésztát főzd ki, de a csomagoláson olvasható időnél két-három perccel korábban szűrd le. Keverd el a tojásfehérjével és az elmorzsolt fetával, és egyengesd el egy kivajazott tepsiben. Oszd el a tetején a húsos ragut, azon pedig a besamelt. Szórd meg a kimaradt reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt rápiruljon.

Imádod a rakott tésztákat, de azt szeretnéd, hogy gyorsan készüljenek el? Ezt a kolbászos változatot mindenképp próbáld ki!

Kolbászos rakott tészta sok sajttal: a sütőben érnek össze az ízek

A szaftos fogás egyszerűen készül, kezdő fakanáltanoncok és diákok is össze tudják dobni. Az étel ízesítését pedig érdemes saját szájíz szerint alakítani.

Elolvasom

Kép: from_my_point_of_view / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük