A görögök így csinálják a rakott krumplit
Érdemes kipróbálni ezt a bevált receptet
A görög rakott krumplit képtelenség otthagyni a tányéron.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig te is azt gondoltad, hogy a görög rakott krumpli alapból padlizsános? Pedig nem! Persze ha szereted, feldobhatod vele az egyszerűen elkészíthető, laktató és ízletes fogást. A hamisítatlan görög feta sajtról viszont ne feledkezz meg!

Görög rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg sűrített paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió

Besamelmártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • bors

Tetejére

  • 15 dkg feta sajt
  • 3 paradicsom
  • bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit a szokásos módon, héjában, sós vízben főzd félpuhára. Pucold meg, majd vágd karikákra. A megtisztított hagymát aprítsd fel, és kevés olajon kezdd el párolni. Gyakran kevergesd meg, mert hamar leég. Add hozzá három-négy perc múlva a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval és reszelt fokhagymával. Kevergesd addig, amíg a hús kifehéredik, majd öntsd hozzá a sűrített paradicsomot, és hagyd főni még néhány percig.

A besamelmártáshoz a vajat melegítsd sercegésig, add hozzá a lisztet. Pirítsd egy-két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Kézi habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kevergesd, hogy csomómentes legyen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Vékonyan kenj ki olajjal egy hőálló tálat, majd kezdd el a rétegezést: alulra kerül a krumpli fele, arra a darált hús, utána a maradék krumpli. Öntsd le a mártással, és a karikákra vágott paradicsomot terítsd szét a tetején. Szórd meg bazsalikommal, végül reszeld rá a sajtot. Fedd le alufóliával, arra azért ügyelj, hogy az ne ragadjon a sajtba sütés közben. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon 20-25 percig süsd. Az utolsó öt percre vedd le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. Fólia nélkül ne legyen hosszabb ideig a sütőben, mert kiszáradhat az amúgy kellemesen szaftos fogás.

Ezt is szeretjük