Görög makaróni sajtszósszal, összesütve: a pastitio sokszor kipróbált receptje
A darált hússal rakott görög makaróni, a pastitio sütőben sül ropogósra.

pastitio
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pastitio, azaz a görög makaróni kicsit olyan, mint a lasagne és a muszaka sajátos egyvelege, ahol a fűszeres darált hús nem padlizsánágyon vagy speciális lapokon, hanem egyszerű makarónin sül meg. A tetejét krémes sajtmártás koronázza meg.

Görög makaróni (pastitio) receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg makaróni
  • 20 dkg feta
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • reszelt sajt

A raguhoz

  • 75 dkg darált marhahús
  • 40 dkg hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 lila hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 marhahúsleves-kocka
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A sajtszószhoz

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 0.25 teáskanál őrölt szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát lobogva forró, sós vízben főzd ki, szűrd le, és tartsd melegen. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A lila hagymát kockázd fel, szórd meg cukorral, fűszerezd kakukkfűvel, és két evőkanál olívaolajon párold puhára. A fokhagymát karikázd fel, add a hagymához, és együtt kevergesd egy-két percig. Ekkor keverj hozzá paradicsompürét, és így kevergesd további két percig. Add hozzá a darált húst, és süsd addig, amíg megbarnul. Öntsd fel vörösborral, várd meg, amíg az alkohol elpárolog, és keverd hozzá a hámozott paradicsomot, az őrölt fahéjat, a leveskockákat és a babérlevelet. 10-12 percig gyöngyöztesd kis lángon, amíg besűrűsödik. Ha készen van, vedd ki belőle a babérleveleket, és tedd félre a ragut.

A sajtmártáshoz olvaszd fel a vajat. Add hozzá a lisztet, és habverővel kevergesd néhány percig, amíg a liszt enyhén megbarnul. Öntsd fel tejjel, és kevergesd addig, amíg besűrűsödik, és teljesen sima lesz. Ekkor vedd le a tűzről, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és reszeld bele a sajtot. Alaposan keverd össze, és egy kicsi hűlés után keverd hozzá a tojássárgákat is.

A főtt tésztára üss rá két tojást, hogy összetartsa, szórd meg bőven kakukkfűvel és a felaprított petrezselyem felével. A tészta felét oszd el tűzálló tálban, és morzsolj rá fetát. A petrezselyem másik felét szórd a raguhoz, keverj hozzá egy evőkanál mártást, majd a hús felét egyengesd el a tészta tetején. Ugyanezt a műveletet ismételd meg újra egy réteg tésztával és raguval, az egész tetejét fedd be sajtszósszal, szórd meg reszelt sajttal, told a sütőbe 40 percre, amíg a teteje megbarnul.

Ha ennyi elég is volt, hogy beleszeress a görög ízvilágba, készítsd el előételnek a finom darált hússal töltött szőlőleveleket is.

Ezt is szeretjük