Görög makaróni sajtszósszal, összesütve: a pastitio sokszor kipróbált receptje
A darált hússal rakott görög makaróni, a pastitio sütőben sül ropogósra.
A pastitio, azaz a görög makaróni kicsit olyan, mint a lasagne és a muszaka sajátos egyvelege, ahol a fűszeres darált hús nem padlizsánágyon vagy speciális lapokon, hanem egyszerű makarónin sül meg. A tetejét krémes sajtmártás koronázza meg.
Görög makaróni (pastitio) receptje
Hozzávalók
- 30 dkg makaróni
- 20 dkg feta
- 2 tojás
- 2 teáskanál kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- reszelt sajt
A raguhoz
- 75 dkg darált marhahús
- 40 dkg hámozott paradicsomkonzerv
- 2 lila hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 marhahúsleves-kocka
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A sajtszószhoz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 tojássárgája
- 2 dl tej
- 0.25 teáskanál őrölt szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés:
A tésztát lobogva forró, sós vízben főzd ki, szűrd le, és tartsd melegen. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A lila hagymát kockázd fel, szórd meg cukorral, fűszerezd kakukkfűvel, és két evőkanál olívaolajon párold puhára. A fokhagymát karikázd fel, add a hagymához, és együtt kevergesd egy-két percig. Ekkor keverj hozzá paradicsompürét, és így kevergesd további két percig. Add hozzá a darált húst, és süsd addig, amíg megbarnul. Öntsd fel vörösborral, várd meg, amíg az alkohol elpárolog, és keverd hozzá a hámozott paradicsomot, az őrölt fahéjat, a leveskockákat és a babérlevelet. 10-12 percig gyöngyöztesd kis lángon, amíg besűrűsödik. Ha készen van, vedd ki belőle a babérleveleket, és tedd félre a ragut.
A sajtmártáshoz olvaszd fel a vajat. Add hozzá a lisztet, és habverővel kevergesd néhány percig, amíg a liszt enyhén megbarnul. Öntsd fel tejjel, és kevergesd addig, amíg besűrűsödik, és teljesen sima lesz. Ekkor vedd le a tűzről, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és reszeld bele a sajtot. Alaposan keverd össze, és egy kicsi hűlés után keverd hozzá a tojássárgákat is.
A főtt tésztára üss rá két tojást, hogy összetartsa, szórd meg bőven kakukkfűvel és a felaprított petrezselyem felével. A tészta felét oszd el tűzálló tálban, és morzsolj rá fetát. A petrezselyem másik felét szórd a raguhoz, keverj hozzá egy evőkanál mártást, majd a hús felét egyengesd el a tészta tetején. Ugyanezt a műveletet ismételd meg újra egy réteg tésztával és raguval, az egész tetejét fedd be sajtszósszal, szórd meg reszelt sajttal, told a sütőbe 40 percre, amíg a teteje megbarnul.
Ha ennyi elég is volt, hogy beleszeress a görög ízvilágba, készítsd el előételnek a finom darált hússal töltött szőlőleveleket is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció