Görög grízes pite roppanós réteslapokból: illatos sziruppal meglocsolva
Ez a vajas krémmel töltött ropogós görög grízpite narancssziruppal meglocsolva az igazi.

- Segítenek, ha pár nappal késleltetnéd a hajmosást, felfrissítik a frizurát: kíméletesebb szárazsamponok árakkal »
- A magyar plus size modell nem csak fehérneműben mutatja meg alakját: Sirokai Diána imádja a merész ruhákat »
- Mintha Cindy Crawfordot látnánk a retró fotókon, de nem ő az: az ikonikus smink is rásegít a kísérteties hasonlóságra »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Orosz Barbara ilyen gyönyörű menyasszony volt: férjével először szerepelt címlapon
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
A galaktoboureko, vagyis a görög grízes pite egyszerre ropogós és omlós édesség, amelyet a rengeteg cukorból készült narancsszirup koronáz meg. Miután kisült, locsold meg a sziruppal, és legalább egy éjszakát tartsd a hűtőben, hogy az édes lé átjárja a belsejét is.
Görög grízpite (galaktoboureko)
Hozzávalók
- 20 dkg réteslap (10 db)
- 10 dkg olvasztott vaj
A krémhez
- 8 dkg vaj
- 6 dl tej
- 6 dkg gríz
- 6 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 narancs héja
A sziruphoz
- 65 dkg cukor
- 3.5 dl víz
- 2 evőkanál méz
- 1 narancs reszelt héja
- 1 fahéjrúd
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tejet tedd fel forrni a cukorral, a reszelt narancshéjjal, a vaníliaaromával és a grízzel. Kevergesd addig, amíg tejbegrízes állagot vesz fel. Húzd le a tűzről, add hozzá a vajat, majd verd fel enyhén a tojásokat, és ezt is keverd a krémhez.
A másik tíz deka vajat olvaszd fel. Egy keveset kenj belőle egy tepsi aljába, majd fektess bele egymás fölé öt réteslapot úgy, hogy egyenként mindegyik tetejére csepegtess a vajból. Az ötödik lapot kend meg a grízes töltelékkel, majd ugyanezen a módon fedd be a másik öt lappal. Told a sütőbe húsz percre, amíg a tészta ropogósra pirul.
Közben készítsd el a szirupot. Egy kisebb lábosban forrald össze a vizet, a cukrot, a narancshéjat és a fahéjrudat. Öt percig rotyogtasd, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor vedd le a tűzről, keverd hozzá a mézet, és hagyd kihűlni. Kend el a kisült pite tetején, majd tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára. A dús szirupnak köszönhetően a grízes pite négy-öt napig is friss marad.
És hogy mennyi különlegességet dobhatsz össze a készen vásárolt lapokból? A sütőtökös rétes például kihagyhatatlan őszi finomság.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept