Görög grízes pite roppanós réteslapokból: illatos sziruppal meglocsolva
Ez a vajas krémmel töltött ropogós görög grízpite narancssziruppal meglocsolva az igazi.

gorog grizpite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A galaktoboureko, vagyis a görög grízes pite egyszerre ropogós és omlós édesség, amelyet a rengeteg cukorból készült narancsszirup koronáz meg. Miután kisült, locsold meg a sziruppal, és legalább egy éjszakát tartsd a hűtőben, hogy az édes lé átjárja a belsejét is.

Görög grízpite (galaktoboureko)

Hozzávalók:

  • 20 dkg réteslap (10 db)
  • 10 dkg olvasztott vaj

A krémhez

  • 8 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 6 dkg gríz
  • 6 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 narancs héja

A sziruphoz

  • 65 dkg cukor
  • 3.5 dl víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 fahéjrúd
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tejet tedd fel forrni a cukorral, a reszelt narancshéjjal, a vaníliaaromával és a grízzel. Kevergesd addig, amíg tejbegrízes állagot vesz fel. Húzd le a tűzről, add hozzá a vajat, majd verd fel enyhén a tojásokat, és ezt is keverd a krémhez.

A másik tíz deka vajat olvaszd fel. Egy keveset kenj belőle egy tepsi aljába, majd fektess bele egymás fölé öt réteslapot úgy, hogy egyenként mindegyik tetejére csepegtess a vajból. Az ötödik lapot kend meg a grízes töltelékkel, majd ugyanezen a módon fedd be a másik öt lappal. Told a sütőbe húsz percre, amíg a tészta ropogósra pirul.

Közben készítsd el a szirupot. Egy kisebb lábosban forrald össze a vizet, a cukrot, a narancshéjat és a fahéjrudat. Öt percig rotyogtasd, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor vedd le a tűzről, keverd hozzá a mézet, és hagyd kihűlni. Kend el a kisült pite tetején, majd tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára. A dús szirupnak köszönhetően a grízes pite négy-öt napig is friss marad.

És hogy mennyi különlegességet dobhatsz össze a készen vásárolt lapokból? A sütőtökös rétes például kihagyhatatlan őszi finomság.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük