Glutén- és cukormentes házi bejgli: így készítve is tökéletes lesz
Ha ételérzékenységed van, vagy egyszerűen csak egészségesen szeretnéd tölteni a karácsonyt, a hagyományos bejglit is elkészítheted glutén- és cukormentesen.


- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Pokorny Lia és Csányi Sándor fia már 19 éves: a zenész Misi helyes, mint az apja
- Frutti, Bedeco és Africana: emlékszel, mi volt ez a 8 régi élelmiszer?
- Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról: népszerűek, de nagy bajt okozhatnak
- 139 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén, és hogyan igényelhető a kedvezmény?
A glutén- és cukormentes bejgli rizslisztből, útifűmaghéjból és édesítőszerből áll. A tölteléket szintén készítheted cukor nélkül. Ha szárazélesztőt használsz, figyelj oda, hogy ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Kelt tészta készítésekor fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen, úgyhogy időben vedd ki őket a hűtőből.
Ebből a mennyiségből két rúd készíthető.
Glutén- és cukormentes bejgli
Hozzávalók 2 darabhoz
A bejglihez
- 25 dkg rizsliszt
- 5 dkg kókuszzsír
- 4 dkg xilit
- 1.5 dkg útifűmaghéj
- 1.5 dl (növényi) tej
- 1 teáskanál porélesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 0.5 teáskanál só
A mákos töltelékhez
- 12.5 dkg darált mák
- 7.5 dkg xilit
- 1 dl (növényi) tej
- 0.5 narancs reszelt héja
A diós töltelékhez
- 12.5 dkg darált dió
- 7.5 dkg xillit
- 1 dl (növényi) tej
- 0.5 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A rizslisztet, az útifű-maghéjat és a xilitet öntsd egy tálba. Az élesztőt szórd a tál egyik oldalára, a sót a másikra, és fakanállal keverd el őket. A tojást enyhén verd fel, és add a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá a felolvasztott kókuszzsírt és a langyos tejet. Fakanállal dolgozd össze, és letakarva pihentesd egy órát. Ne ijedj meg, az állaga nem lesz olyan gyúrható, mint a hagyományos változatnak.
A töltelékhez először a tejet melegítsd fel. A mákot keverd el a xilittel és a reszelt citromhéjjal, keverd össze a tejjel, és dolgozd össze. Ugyanezt ismételd meg a diós töltelékkel is.
A megkelt tészta felét sütőpapíron nyújtsd ki, kend meg a mákos töltelékkel, és a papír segítségével tekerd fel. Ismételd meg ugyanezt a diós résszel is. Nagyon óvatosan emeld át őket egy papírral szintén kibélelt tepsibe. A tetejüket kend meg felvert tojással, majd takard le, újra keleszd őket fél órát. A pihentetési idő végén hurkapálcával szurkáld végig, hogy ne repedjen meg, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg szép színt kapnak.
A zserbót is elkészítheted diétásan, teljes kiőrlésű lisztből.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept