Glutén- és cukormentes házi bejgli: így készítve is tökéletes lesz

Ha ételérzékenységed van, vagy egyszerűen csak egészségesen szeretnéd tölteni a karácsonyt, a hagyományos bejglit is elkészítheted glutén- és cukormentesen.

glutenmentes bejgli
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A glutén- és cukormentes bejgli rizslisztből, útifűmaghéjból és édesítőszerből áll. A tölteléket szintén készítheted cukor nélkül. Ha szárazélesztőt használsz, figyelj oda, hogy ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Kelt tészta készítésekor fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen, úgyhogy időben vedd ki őket a hűtőből.

Ebből a mennyiségből két rúd készíthető.

Glutén- és cukormentes bejgli

Hozzávalók 2 darabhoz

A bejglihez

  • 25 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 4 dkg xilit
  • 1.5 dkg útifűmaghéj
  • 1.5 dl (növényi) tej
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 0.5 teáskanál

A mákos töltelékhez

  • 12.5 dkg darált mák
  • 7.5 dkg xilit
  • 1 dl (növényi) tej
  • 0.5 narancs reszelt héja

A diós töltelékhez

  • 12.5 dkg darált dió
  • 7.5 dkg xillit
  • 1 dl (növényi) tej
  • 0.5 citrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

A rizslisztet, az útifű-maghéjat és a xilitet öntsd egy tálba. Az élesztőt szórd a tál egyik oldalára, a sót a másikra, és fakanállal keverd el őket. A tojást enyhén verd fel, és add a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá a felolvasztott kókuszzsírt és a langyos tejet. Fakanállal dolgozd össze, és letakarva pihentesd egy órát. Ne ijedj meg, az állaga nem lesz olyan gyúrható, mint a hagyományos változatnak.

A töltelékhez először a tejet melegítsd fel. A mákot keverd el a xilittel és a reszelt citromhéjjal, keverd össze a tejjel, és dolgozd össze. Ugyanezt ismételd meg a diós töltelékkel is.

A megkelt tészta felét sütőpapíron nyújtsd ki, kend meg a mákos töltelékkel, és a papír segítségével tekerd fel. Ismételd meg ugyanezt a diós résszel is. Nagyon óvatosan emeld át őket egy papírral szintén kibélelt tepsibe. A tetejüket kend meg felvert tojással, majd takard le, újra keleszd őket fél órát. A pihentetési idő végén hurkapálcával szurkáld végig, hogy ne repedjen meg, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg szép színt kapnak.

A zserbót is elkészítheted diétásan, teljes kiőrlésű lisztből.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük