Krémes és isteni gluténmentes csokitorta: liszt nélkül készül a piskóta
Liszt nélkül is nagyszerű süteményeket készíthetsz: ez a csokitorta gluténmentesen is isteni.
Ha te vagy egy családtagod gluténmentes diétára kényszerül, esetleg egyéb ok miatt kerülöd a lisztet, akkor már megtapasztalhattad, milyen nehéz olyan édességet találnod, amit ti is nyugodt szívvel fogyaszthattok. Ebbe a selymes, csupa csokis tortába nem kerül sem liszt, sem semmilyen ezt helyettesítő, különleges alapanyag, így akár a sarki kisboltból is beszerezheted az összes hozzávalóját.
Gluténmentes csokitorta receptje
Hozzávalók
A piskótához
- 12 dkg étcsoki
- 4 dkg cukor
- 4 db tojás
- 3 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0.25 dl tej
A csokikrémhez
- 15 dkg étcsoki
- 4 dl habtejszín
- 3 dkg cukor
A bevonathoz
- 12 dkg cukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál hideg víz
- 3 evőkanál porzselatin
- 1 dl tejszín
- 0.5 dl víz
Elkészítés:
A piskótához a vajat gőz fölött olvaszd össze a csokival. A tűzről levéve öntsd hozzá a tejet. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, majd kanalanként adagold bele a cukrot, és verd addig, amíg szép fényes lesz. A tojássárgákat keverd habosra a vaníliás cukorral, kanalazd bele a csokis masszát, végül az egészet fakanállal keverd a tojáshabhoz. Egyengesd el sütőpapírral kibélelt tepsiben, és süsd 170 fokos sütőben 20 percig. Ha kisült, borítsd ki deszkára, és hagyd kihűlni.
A krémhez a csokit gőz fölött olvaszd össze egy deci habtejszínnel. A maradék két deci tejszínből a cukorral verj habot, majd keverd el a csokis masszával. A kihűlt piskótát keresztben vágd ketté. Az egyik lapot kend meg a csokis hab felével, ezt fedd be a másik lappal, és ezt is kend meg csokival. Tedd a tortát a hűtőbe három órára, hogy megszilárduljon.
Közben készítsd elő a csokibevonatot. A zselatinport öntsd fel hideg vízzel, és hagyd állni tíz percig. A cukrot vegyítsd el a kakaóporral, öntsd fel vízzel és tejszínnel, keverd alaposan össze, és közepes lángon forrald fel. Ha felforrt, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a zselatint. Szűrd át, takard le fóliával, és hagyd hűlni másfél-két órát. Amikor nagyjából szobahőmérsékletűre hűlt, újra szűrd át, hogy teljesen sima legyen, és egyengesd el a torta tetején. Tedd vissza a hűtőbe fél órára, hogy megszilárduljon a bevonat, és utána tálalhatod.
Ma már bármilyen finomság gluténmentes változatát elkészítheted - ennek a laktató, zöldséges pizzának kukoricaliszt az alapja.
- sütemény
- étcsokoládé
- zselatin
- gluténmentes
- csokis sütemény
- gluténmentes piskóta
- gluténmentes csokitorta
- Recept
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció