Amikor pácban lenni jó!
Elindult az első hazai pácrecept verseny
Szeretsz grillezni? Vess be új ötleteket és dobd fel az egészet ínyenc mártásokkal! Íme, néhány fortély.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj ezektől a tippektől: látható lesz a különbség (x)

beauty and style

Mit viselj, ha nincs mit felvenned? 5 szett fantáziátlan napokra »

Az egész arcát piros rúzzsal sminkelte ki: ez lett az eredménye »

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hűtött italok, zamatos, sült húsok, friss zöldségek, ínycsiklandó szószok! A nyár nem múlhat el grillezés nélkül, ami nemcsak egy finom étkezés, hanem vidám időtöltés is egyben. Bár a szabadtéri sütögetés szerelmesei szerint az sem mindegy, hogy fán, faszénen vagy nyílt gázlángon pirítjuk a finom falatokat, abban mindenki egyet ért, hogy a húsok és zöldségek ízét az előzetes pácolás adja. A pác fontosságára irányítja rá a figyelmet az első hazai páclé receptverseny is, amelyben a legfinomabb és leginkább bevált pácrecepteket keresik.

A nyári szezon jellegzetes programja a szabadtéri grillezés, ami általában több egy egyszerű főzésnél, hiszen egyben szórakoztató társasági vagy családi esemény is. Grillezni szinte mindenki tud! A családfők például gyakran csak egy-egy BBQ alkalmával ragadnak villát, hogy megsüssék a finom falatokat a társaságnak. A profi grillezők abban egyetértenek, hogy a húsok vagy zöldségek ízét elsősorban nem a sütés, hanem az előzetes pácolás adja.

A páclé általában valamilyen mix, ami olajokból, fűszerekből és savas összetevőkből, például citromléből vagy ecetből áll. Ez a pác puhítja a húsok rostjait, porhanyóssá és selymessé teszi a falatokat, és nagyszerű ízt ad a natúr alapanyagoknak. A több órás, vagy olykor több napos pácolás után jöhet a grillezés: a hús süthető faszénen, fán vagy nyílt gázlángon. A finomságokhoz általában az angolszász hagyományokhoz hűen nem készül bonyolult köret, hanem friss salátával és finom szósszal tálalják, például egy uborkával és snidlinggel készült majonéz mártás kiváló kísérője lehet bármilyen grillhúsnak.

Egy kis történelem

A pácolást először halakhoz alkalmazták, az angol elnevezés utal is erre, hiszen a latin mare szóból származik, ami tengert jelent. Manapság már nemcsak halat, hanem marhát, csirkét, disznót és zöldségeket is pácolnak grillezés, sütés előtt.

Az angolszász országokban, különösen a tengerentúlon rendkívül népszerűnek számít a BBQ vagyis a grillezés. Magyarországon az elmúlt 20 évben terjedt el a szabadtéri sütögetés, így a különféle pácreceptek is egyre népszerűbbé váltak. A legtöbb grillező saját pácban puhítja a húsokat, az összeállítás pedig csak a fantáziától függ. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig szétszedik a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.

Hasznos tippek grillezéshez

  • Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
  • Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
  • A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
  • A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tárold, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
  • Minél nagyobb adag húst pácolsz, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.

  • Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatod vele a húst.
  • A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és friss zöldségek hozzák ki legjobban.

Elindult Magyarország első pácrecept versenye

Júniusban elindult az első hazai pácrecept pályázata, az Ínyenc Pácmester verseny, amely a www.pacmester.hu oldalon érhető el. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretsz grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolnak ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akinek receptjére a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellness hétvégét kap ajándékba, a szavazók között pedig hasznos grill-kellékeket sorsolnak ki. Az oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keress a legközelebbi grillpartihoz.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2042896&banner=2044964&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Blog.hu ajánló