A tökéletes házi gesztenyepüré
A bolti a nyomába sem érhet
Sokkal finomabb lesz a püré, ha frissen főtt gesztenyéből készíted. Nagy adag tejszínhabbal kínáld.

A tökéletes házi gesztenyepüré
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gesztenyepüré évtizedek óta a magyarok kedvenc édességei között szerepel. Általában mirelitet választunk, de otthon is el lehet készíteni. Fontos, hogy csak friss, egészséges és nagyobb szemű gesztenyéket válogass hozzá. Bár a bevágás és a pucolás elég macerás, a végeredmény mindenért kárpótol. Főzés helyett akár sütheted is.

Gesztenyepüré recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg gesztenye
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére

  • 2 dl tejszín
  • csoki
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyét mosd meg, és a tetejét éles késsel vágd be kereszt alakban. Vigyázz, hogy közben a húsa ne sérüljön. Tedd fel kicsit több vízben főni, mint amennyi ellepi. Főzd puhára körülbelül 40-45 perc alatt. A külső héját még melegen távolítsd el. Ha kihűl, sokkal nehezebb dolgod lesz. A gesztenyét pépesítsd robotgéppel vagy botmixerrel.

A sziruphoz a vizet kezdd melegíteni, és rakd bele a cukrot. Ha elolvad, le is veheted a tűzről, majd öntsd a gesztenyemasszára. Rakd hozzá a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a rumot, és jól keverd össze. Tedd a masszát hat-nyolc órára a hűtőbe. Utána krumplinyomón törd át, és kanalazd tálkákba. Közvetlenül tálalás előtt verd kemény habbá a tejszínt, rakd a gesztenyére, és gyümölcsdarabokkal, csokival díszítsd.

Ezt is szeretjük