Omlós fügés-szilvás kekszek: kétféle lekvárral készülő, mennyei aprósütemény

A fügés-szilvás kekszek klasszikus omlós tésztából készülnek, és abbahagyhatatlanok.

fuges szilvas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó keksz titka a hozzávalók megfelelő arányában rejlik: alapszabály, hogy egy rész cukorhoz két rész vajat és három rész lisztet kell adni. Ehhez a recepthez a tésztát tojással és sütőporral lágyítsd, egy kevés fahéj pedig csavar egyet az egyszerű ízeken. A felhasznált lekvár legyen nagyon kemény, különben kifolyik: ha lágynak találod, forrald addig, amíg be nem sűrűsödik.

Fügés és szilvás keksz

Hozzávalók

A tésztához

  • 24 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 kávéskanál fahéj

A töltelékhez

  • 10 dkg fügelekvár
  • 10 dkg szilvalekvár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a kockákra vágott hideg vajjal, add hozzá a porcukrot, a sót és a fahéjat, üsd bele a tojást, és kézzel jól dolgozd össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben minimum fél órát. Ha a pihenési idő letelt, szedd ketté a tésztát. Az egyik felét nyújtsd téglalap alakúra, hosszában vágd el, és az így kapott két darab közepét kend meg egy-egy csíkban fügelekvárral. Hajtsd rá a szélét mindkét oldalról, és vágd háromcentis darabokra. A kis batyukat helyezd el sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ismételd meg a műveletet a tészta másik felével, de ezúttal a közepét szilvalekvárral kend meg. Tedd ezeket a darabokat is a tepsibe, és told az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából negyedórára, amíg a süti aranyszínt kap.

Mézzel és dióval gyúrva ellenállhatatlan, sütés nélküli golyókat is gyúrhatsz fügéből.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük