A tökéletes húsvéti fonott kalács receptje: mutatjuk lépésről lépésre
Húsvétkor kerüljön friss, foszlós, saját készítésű kalács az ünnepi asztalokra! Ezzel a recepttel biztosra mehetsz.
A kelt tészta sokakat megijeszt, egyből egy bonyolult, sok macerával járó procedúrára gondolnak, ezért inkább a bolti változatokra teszik le a voksukat. Pedig nem ördöngösség, az ízélmény viszont pótolhatatlan, nem beszélve az elismerésről, amit érte kaphatsz. Húsvétkor hagyományosan a kalács mellé sonkát, főtt tojást és tormát tálalnak, egyes helyeken pedig sárgatúró is kerül az asztalra. Ízléstől függően különféle töltelékekkel is megbolondíthatod a foszlós süteményt, de, aki nem szereti a mazsolát, ki is hagyhatja belőle.
Fonott húsvéti kalács
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
Langyosíts meg fél deci tejet, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Morzsold hozzá az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Tedd félre, lehetőleg meleg helyre, hogy felfusson, azaz jól megnőjön a térfogata. Ez nagyjából 10-15 perc.
A lisztet szitáld egy nagyobb keverőtálba, hogy szellős, levegős legyen a tészta. Keverd hozzá a cukrot, a sót, és készíts a középre egy kis fészket, ahova a tojásokat ütheted. Ide öntsd a felfuttatott élesztős keveréket és a maradék langyos tejet is, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha sima a tészta, rakd hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat. Akkor jó, ha nem túl ragacsos, de nem is kemény a massza. A mazsolát a végén keverd hozzá.
A gombóccá gyúrt tészta tetejét finoman hintsd meg liszttel, fedd le konyharuhával, és meleg helyen keleszd meg körülbelül 40-50 perc alatt. Ha a kétszeresére nő, lisztezett deszkán vedd háromfelé, és pihentesd még 15 percig. Gyúrd át, majd sodorj belőlük ujjnyi vastag hengereket, és lazán fond össze. Kend meg felvert tojással, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még 15 percig. Ezt követően told be a sütőbe, és fél óra-negyven perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha szép aranybarna. Ha túl hamar kezd el barnulni a teteje, fedd le alufóliával, hogy meg ne égjen.
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
Még több recept