A tökéletes húsvéti fonott kalács receptje: mutatjuk lépésről lépésre
Húsvétkor kerüljön friss, foszlós, saját készítésű kalács az ünnepi asztalokra! Ezzel a recepttel biztosra mehetsz.

fonott-husveti-kalacs
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcszérum kávézaccból és avokádómagból? Újrahasznosítás már a szépségápolásban is »

Mellélőtt szettjével a gyönyörű színésznő: mi történt Chloë Moretz stílusérzékével? »

A magyaros csipkével is lehet újat mutatni: elbűvölő esküvői ruhák 2020-ra, magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kelt tészta sokakat megijeszt, egyből egy bonyolult, sok macerával járó procedúrára gondolnak, ezért inkább a bolti változatokra teszik le a voksukat. Pedig nem ördöngösség, az ízélmény viszont pótolhatatlan, nem beszélve az elismerésről, amit érte kaphatsz. Húsvétkor hagyományosan a kalács mellé sonkát, főtt tojást és tormát tálalnak, egyes helyeken pedig sárgatúró is kerül az asztalra. Ízléstől függően különféle töltelékekkel is megbolondíthatod a foszlós süteményt, de, aki nem szereti a mazsolát, ki is hagyhatja belőle. 

Fonott húsvéti kalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg fél deci tejet, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Morzsold hozzá az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Tedd félre, lehetőleg meleg helyre, hogy felfusson, azaz jól megnőjön a térfogata. Ez nagyjából 10-15 perc.

 

A lisztet szitáld egy nagyobb keverőtálba, hogy szellős, levegős legyen a tészta. Keverd hozzá a cukrot, a sót, és készíts a középre egy kis fészket, ahova a tojásokat ütheted. Ide öntsd a felfuttatott élesztős keveréket és a maradék langyos tejet is, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha sima a tészta, rakd hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat. Akkor jó, ha nem túl ragacsos, de nem is kemény a massza. A mazsolát a végén keverd hozzá.

 

A gombóccá gyúrt tészta tetejét finoman hintsd meg liszttel, fedd le konyharuhával, és meleg helyen keleszd meg körülbelül 40-50 perc alatt. Ha a kétszeresére nő, lisztezett deszkán vedd háromfelé, és pihentesd még 15 percig. Gyúrd át, majd sodorj belőlük ujjnyi vastag hengereket, és lazán fond össze. Kend meg felvert tojással, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még 15 percig. Ezt követően told be a sütőbe, és fél óra-negyven perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha szép aranybarna. Ha túl hamar kezd el barnulni a teteje, fedd le alufóliával, hogy meg ne égjen. 

Ezt is szeretjük