A tökéletes húsvéti fonott kalács receptje: mutatjuk lépésről lépésre
Húsvétkor kerüljön friss, foszlós, saját készítésű kalács az ünnepi asztalokra! Ezzel a recepttel biztosra mehetsz.
A kelt tészta sokakat megijeszt, egyből egy bonyolult, sok macerával járó procedúrára gondolnak, ezért inkább a bolti változatokra teszik le a voksukat. Pedig nem ördöngösség, az ízélmény viszont pótolhatatlan, nem beszélve az elismerésről, amit érte kaphatsz. Húsvétkor hagyományosan a kalács mellé sonkát, főtt tojást és tormát tálalnak, egyes helyeken pedig sárgatúró is kerül az asztalra. Ízléstől függően különféle töltelékekkel is megbolondíthatod a foszlós süteményt, de, aki nem szereti a mazsolát, ki is hagyhatja belőle.
Fonott húsvéti kalács
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
Langyosíts meg fél deci tejet, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Morzsold hozzá az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Tedd félre, lehetőleg meleg helyre, hogy felfusson, azaz jól megnőjön a térfogata. Ez nagyjából 10-15 perc.
A lisztet szitáld egy nagyobb keverőtálba, hogy szellős, levegős legyen a tészta. Keverd hozzá a cukrot, a sót, és készíts a középre egy kis fészket, ahova a tojásokat ütheted. Ide öntsd a felfuttatott élesztős keveréket és a maradék langyos tejet is, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha sima a tészta, rakd hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat. Akkor jó, ha nem túl ragacsos, de nem is kemény a massza. A mazsolát a végén keverd hozzá.
A gombóccá gyúrt tészta tetejét finoman hintsd meg liszttel, fedd le konyharuhával, és meleg helyen keleszd meg körülbelül 40-50 perc alatt. Ha a kétszeresére nő, lisztezett deszkán vedd háromfelé, és pihentesd még 15 percig. Gyúrd át, majd sodorj belőlük ujjnyi vastag hengereket, és lazán fond össze. Kend meg felvert tojással, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még 15 percig. Ezt követően told be a sütőbe, és fél óra-negyven perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha szép aranybarna. Ha túl hamar kezd el barnulni a teteje, fedd le alufóliával, hogy meg ne égjen.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció