A 4 legfinomabb süti a nagyitól
Pite, lepény és kalács? A nagyinak a kisujjában volt mindegyik, de te is könnyen elkészítheted őket, hiszen csak jó recept kell hozzá.
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 5 dkg mazsola
- só
Az élesztőt dörzsöld el egy kevés cukorral, majd fél dl langyos tejjel 5 percig keleszd. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a tojásokkal és egy csipet sóval dagaszd be. Tedd bele a mazsolát, és dolgozd össze a tésztát. Akkor jó, ha sima, hólyagos.
A tetejét szórd meg liszttel, takard le egy konyharuhával, és keleszd meg. Borítsd lisztezett gyúródeszkára, oszd három darabra, ezeket egyesével sodord ki. A szálakat fond össze, tedd egy kikent tepsire, kend meg tojással, és hagyd kelni. Ha megkelt, újra kend be tojással, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon süsd körülbelül 45 percig. Sütés előtt beszórhatod kristálycukorral vagy szeletelt mandulával is.
Túrós lepény
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kanál cukor
- néhány kanál tejföl
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál dara
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet morzsold el a vajjal, a cukorral, a sóval, és a tojássárgájával meg a tejföllel gyúrd össze. Nyújtsd ki akkorára, mint a tepsi, tedd bele, szurkáld meg villával, és félig süsd meg. Készítsd el a tölteléket: a tojások sárgáját keverd el 1,5 dl tejföllel, 10 dkg porcukorral, a darával, a megtisztított mazsolával. Vegyítsd hozzá a szitán áttört túrót, és végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. A tölteléket simítsd el a kihűlt tésztán, a tetejét kend meg a maradék tejföllel, és süsd világosra. Még melegen szórd meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorral.
Diós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- körülbelül 1 dl tejföl
- fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 15 dkg liszt
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 tojásfehérje
- fél csomag sütőpor
- lekvár
A tésztához morzsold össze a lisztet és a vajat, majd a többi hozzávalóval gyúrd össze, és oszd két részre. Az egyik felével bélelj ki egy tepsit, kend meg pikáns lekvárral. A töltelék hozzávalóit jól keverd össze, majd kend rá a tésztára. A tészta másik felével borítsd be, villával szurkáld meg, és lassú tűznél süsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hókifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 20 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor
- tej
- pici só
- körülbelül 10 dkg vaníliás porcukor
- a töltelékhez ízlés szerint lekvár, darált dió, mák, túró
Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. A lisztet morzsold el a margarinnal, add hozzá a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt, és annyi tejet, hogy összeálljon. Hagyd egy órát pihenni, majd nyújtsd ki 3 mm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Töltsd meg ízlés szerint bármilyen töltelékkel, például szilvalekvárral, és formálj kis kifliket belőle. De üresen is hagyhatod. Előmelegített sütőben süsd meg, és még forrón forgasd meg a vaníliás porcukorban.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény