A 4 legfinomabb süti a nagyitól

Pite, lepény és kalács? A nagyinak a kisujjában volt mindegyik, de te is könnyen elkészítheted őket, hiszen csak jó recept kell hozzá.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg mazsola

Az élesztőt dörzsöld el egy kevés cukorral, majd fél dl langyos tejjel 5 percig keleszd. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a tojásokkal és egy csipet sóval dagaszd be. Tedd bele a mazsolát, és dolgozd össze a tésztát. Akkor jó, ha sima, hólyagos.

A tetejét szórd meg liszttel, takard le egy konyharuhával, és keleszd meg. Borítsd lisztezett gyúródeszkára, oszd három darabra, ezeket egyesével sodord ki. A szálakat fond össze, tedd egy kikent tepsire, kend meg tojással, és hagyd kelni. Ha megkelt, újra kend be tojással, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon süsd körülbelül 45 percig. Sütés előtt beszórhatod kristálycukorral vagy szeletelt mandulával is.

Túrós lepény

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kanál cukor
  • néhány kanál tejföl
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál dara
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet morzsold el a vajjal, a cukorral, a sóval, és a tojássárgájával meg a tejföllel gyúrd össze. Nyújtsd ki akkorára, mint a tepsi, tedd bele, szurkáld meg villával, és félig süsd meg. Készítsd el a tölteléket: a tojások sárgáját keverd el 1,5 dl tejföllel, 10 dkg porcukorral, a darával, a megtisztított mazsolával. Vegyítsd hozzá a szitán áttört túrót, és végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. A tölteléket simítsd el a kihűlt tésztán, a tetejét kend meg a maradék tejföllel, és süsd világosra. Még melegen szórd meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorral.

Diós pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • körülbelül 1 dl tejföl
  • fél csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojásfehérje
  • fél csomag sütőpor
  • lekvár

A tésztához morzsold össze a lisztet és a vajat, majd a többi hozzávalóval gyúrd össze, és oszd két részre. Az egyik felével bélelj ki egy tepsit, kend meg pikáns lekvárral. A töltelék hozzávalóit jól keverd össze, majd kend rá a tésztára. A tészta másik felével borítsd be, villával szurkáld meg, és lassú tűznél süsd meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hókifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • tej
  • pici só
  • körülbelül 10 dkg vaníliás porcukor
  • a töltelékhez ízlés szerint lekvár, darált dió, mák, túró

Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. A lisztet morzsold el a margarinnal, add hozzá a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt, és annyi tejet, hogy összeálljon. Hagyd egy órát pihenni, majd nyújtsd ki 3 mm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Töltsd meg ízlés szerint bármilyen töltelékkel, például szilvalekvárral, és formálj kis kifliket belőle. De üresen is hagyhatod. Előmelegített sütőben süsd meg, és még forrón forgasd meg a vaníliás porcukorban.

Ezt is szeretjük