Könnyű fejtettbab-leves sok zöldséggel - Így nem fog puffasztani
Ez a bableves remek példa arra, hogy hús nélkül is lehet laktató és finom levest főzni.

Könnyű fejtettbab-leves sok zöldséggel - Így nem fog puffasztani
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Friss zöldségekből a bableves is sokkal finomabb. Akkor sem kell róla lemondanod, ha eddig puffadást okozott, vagy megterhelte a gyomrodat. Vesd be inkább a régi praktikákat. Ha szeretnéd, a levest még csipetkével is dúsíthatod.

Fejtettbab-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg fejtett bab
  • 2 sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 fehérrépa
  • 0.5 zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db leveskocka
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A babot főzés előtti nap áztasd be valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Így a puffadást okozó hatóanyagok nagy része kioldódik. Másnap a zöldségeket pucold meg, majd vágd fel tetszés szerint. Egy lábosban hevíts kevés zsiradékot, és rakd rá az aprított hagymát, majd dinszteld meg. Dobd rá a répákat és a zellert, majd kevergetve süsd egy-két percig. Tedd hozzá a babot, és öntsd fel két liter vízzel. Amikor felforr, morzsold bele a leveskockát, fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel, rakd hozzá a paradicsomot és a paprikát.

 

Szórj a főzőlébe késhegynyi szódabikarbónát, az is segít elkerülni a puffadást. Főzd fedő nélkül, néha kevergesd meg. Amikor a bab körülbelül egy-másfél óra múlva megpuhul, készítsd el a rántást. Kis lángon, kevés olajon pirítsd zsemleszínűre a lisztet, és szórd rá a pirospaprikát. Közben folyamatosan kevergesd. Engedd fel hideg vízzel, és öntsd a leveshez. Hintsd meg az apróra vágott petrezselyemmel, és főzd még tíz percig, majd melegen tálald.

Ezt is szeretjük