Régimódi fahéjas, szilvás pite: a bevált, omlós linzertésztából a legfinomabb
Az édes pite mégiscsak szezonális gyümölccsel a legjobb! A fűszeres szilva tökéletesen illik a klasszikus linzertésztába.

racsos-szilvas-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Használd ki, hogy nyáron szinte minden héten más gyümölccsel készíthetsz isteni pitét. A szilva már érik, édes, így tökéletes az omlós linzertésztába is. Ebbe a változatba külön krém nem is kell, hisz a gyümölcs szinte lekvárrá sül. A rácsozás nem bonyolult, mégis feldobja a sütit.  

Fahéjas, szilvás pite linzertésztából

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A töltelékhez

  • 70 dkg szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
Recept idők

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral, majd reszeld hozzá a vajat. Morzsold össze, amikor már elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és annyi hideg vizet, hogy rugalmas tésztát kapj. Letakarva tedd a hűtőbe legalább 30 percre. 
 

Közben a szilvát mosd meg, magozd ki, és szórd meg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Pihentetést követően a tésztát oszd két részre kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobb részt lisztezett felületen nyújtsd ki, és simítsd vajjal kikent piteformába. Terítsd szét rajta a szilvát. A maradék tésztát nyújtsd ki, és vágd fel csíkokra, majd rácsozd be a süti tetejét. A széleit nyomkodd rá a tésztára.


Kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 175 fokon süsd meg 40 perc alatt. Amikor szép piros, kiveheted a sütőből. 
A szilvától a lágy tejpite is sokkal finomabb lesz, és elkészíteni gyerekjáték. 

Ezt is szeretjük