Sűrű és kiadós parasztcsorba erdélyi recept alapján: káposzta is fő a fazékban
Az erdélyi parasztcsorbának több változata is ismert, de van, ami nem maradhat ki belőle.

A parasztcsorba vagy csorbaleves egész Erdélyben ismert és nagyon népszerű fogás. Savanyú ízét eredetileg a cibere nevű erjesztett gabonalének köszönhette, amely a 19–20.század fordulójáig az egész magyar nyelvterületen mindennaposan használt alapanyag volt. Ha ilyet nem tudsz beszerezni, nyugodtan használj helyette citromlevet. Ami azonban nem maradhat ki a csorbából, az a lestyán: más fűszerrel főzve nem lesz az igazi.
Erdélyi parasztcsorba
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg sertéscomb
- 10 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg fehérbab
- 10 dkg zöldbab
- 3 sárgarépa
- 3 krumpli
- 3 evőkanál lestyán
- 1 fehérrépa
- 1 hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 paradicsom
- 0.25 zellergumó
- 1 evőkanál citromlé
- só
- bors
- tejföl és erős paprika a tálaláshoz
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be.
A húst kockázd fel, és szórd meg sóval és borssal. Tedd félre, amíg előkészíted a többi hozzávalót. A hagymát vágd apróra, a répákat és a zellert tisztítsd meg és szeleteld fel.
Egy lábosban olvaszd fel a zsírt. Tedd bele a húst, pirítsd fehéredésig, majd szedd ki. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, tedd rá a zöldségeket. Kevergetve pirítsd egy rövid ideig, majd hintsd meg pirospaprikával, és öntsd fel vízzel. Add hozzá a húst, a fehérbabot és a zöldbabot, szórd meg a levet is sóval, borssal, és kis lángon kezdd el összefőzni. Fél óra elteltével jöhet bele a felkockázott paradicsom, a lecsepegtetett savanyú káposzta és a felkockázott krumpli. Főzd további fél órát. Amikor már minden megpuhult, add hozzá a lestyánt és a citromlevet. Forralj rajta egy utolsót, és tálalhatod.
Csülkös bableves gazdagon: Jókai kedvenc ételét mutatjuk
A magyar konyha egyik klasszikus receptjét mutatjuk most, ami nem más, mint a csülkös bableves gazdagon.
ElolvasomKép: Sequoya / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- románia
- paradicsomlé