A legfinomabb erdélyi csorbaleves receptje: egy különleges hozzávaló a titka

Az erdélyi csorbaleves ezzel a módszerrel olyan finom lesz, mintha valóban Székelyföldön főtt volna.

Erdélyi csorbaleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sok húsgombóccal főtt erdélyi csorbalevesben a magyar, a román és a szász konyha találkozik a lehető legfinomabb eredményt adva. Bár rengeteg különböző változata ismert, ezekben közös, hogy savanyúak. Az ideális íz eléréséhez eredetileg ciberét adnak a leveshez, ami nem más, mint zabkorpából vagy búzakorpából készült erjesztett, savanyú lé. Ha nem tudsz ilyet beszerezni, ecettel vagy citromlével pótolhatod.

Erdélyi csorbaleves

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombóchoz

  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 5 dkg nyers rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors

A leveshez

  • 2 sárgarépa
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 2 l cibere (vagy 2 citrom leve/3 evőkanál ecet)
  • 1 hagyma
  • 1 fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • 0.5 zellergumó
  • bors
  • olaj
  • 1 hegyes erős paprika (elmaradhat)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsd fel, és olajon fonnyaszd üvegesre. Közben a zöldségeket pucold meg és szeleteld fel. Amikor a hagyma már puha, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, majd pakold bele a zöldségeket. Öntsd fel annyi vízzel vagy ciberével, amennyi ellepi, ha vizet használsz, adj hozzá citromlevet vagy ecetet is, sózd, borsozd, dobd bele az egészben hagyott zellerzöldet, és lassú tűzön kezdd el főzni. Ha csípősen szereted, egy erős paprikát is karikázhatsz bele. Közben a darált húst keverd el a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással, a sóval és a borssal, formálj belőle gombócokat, és adagold a levesbe. Nagyjából egy óra alatt főzd össze. Az utolsó tíz percben a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a levesből is, keverd csomómentesre, és ezzel sűrítsd be az egészet. Végül szórd meg a tárkonnyal, és egyet még forralj rajta.

A hagyományos erdélyi konyhából a puliszka is kihagyhatatlan.

Krémes, sajtos puliszka pirított gombával megkoronázva: tápláló, egészséges fogás

A puliszka nem csak olcsó és gyors, pár alapanyaggal kiegészítve isteni finom is lesz.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük