Krémes, epres pite: ezeket rontják el legtöbben a tészta készítésekor

Egy-két trükkel még finomabb lesz az epres pite tésztája.

Krémes, epres pite: ezeket rontják el legtöbben a tészta készítésekor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az epret is eperrel ennéd? A szezon kedvenc gyümölcse jól illik a vaníliakrémes pitére. Ha igazán omlós tésztát szeretnél, érdemes néhány dologra odafigyelni. Fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, és a gyorsaságon is sok múlik. Ha a kezed melegétől megolvad a vaj, sokat veszít a pite az élvezeti értékéből. Fontos az is, hogy pihentesd a hűtőben, mielőtt kinyújtanád. 

Epres pite

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor

Krémhez

  • 50 dkg eper
  • 5 dl tej
  • 4 teáskanál cukor
  • 1 csomag vaníliás puding
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, majd a kis darabokra vágott hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már elég morzsalékos, szórd hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, add hozzá a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha túl száraz lenne, vagy nem elég rugalmas, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.


Pihentetést követően a tésztát nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformát. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.


Közben az epret mosd meg, a nagyobb szemeket ketté is vághatod. Keverd csomómentesre a pudingport egy deci tejjel. A maradék tejet tedd fel melegedni, majd öntsd hozzá a pudingos mixet. Kis lángon, kevergetve főzd sűrűre. Húzd le a tűzről, és várd meg, míg kihűl.
Egyengesd a krémet a tésztára, majd rakd ki a tetejét az eperrel. Tedd a hűtőbe, és pihentesd legalább négy órán keresztül.

Ezt is szeretjük