Mennyei epres vajas piskóta
Ha légiesen könnyű, krémes desszertre vágysz, az epres piskóta a nyár eleji befutó.
Az epres piskóta a nyárelő kedvenc családi tortája, könnyű tejszínes krémmel töltve isteni az íze. A piskótát egyszerűen még légiesebbé teheted, az epret pedig bármilyen más évszaknak megfelelő gyümölccsel helyettesítheted. Az igazán könnyű piskóta titka, hogy elegendő levegő kerüljön a tésztába.
Epres piskóta
Hozzávalók 16 szelethez
Piskótához:
- 4 tojás
- 5 evőkanál barna cukor
- 5 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dkg eper
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
- 55 g kristálycukor
- 15 g natúr zselatin
- 2,5 dl habtejszín
- 0,5 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 20 dkg gyümölcslekvár
Elkészítés:
A tökéletes piskótatésztához verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd add hozzá óvatosan a cukrot. Forgasd hozzá a felvert tojássárgáját laza mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze nagyon. A légies állag eléréséhez fontos, hogy a tojásfehérjét és tojássárgáját külön verd fel, mielőtt összekevered. Szitáld bele a lisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot, végül csorgasd hozzá a megolvasztott vajat. Az így kapott masszát tedd kivajazott tortaformába spatula segítségével, és 25 percig süsd aranybarnára 180 fokon. Vigyázz, hogy az első tíz percben még véletlenül se nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta nem fog megemelkedni. A sütés végén végezz tűpróbát. Szúrj hústűt a tésztába, ha nem tapad, a tészta kész, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A krémhez keverd el a zselatinport hideg vízzel, és öt percig hagyd állni. Fontos, hogy ez idő alatt ne keverd meg egyáltalán. Ezután alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel, míg a zselatin fel nem oldódik, és fel nem forr, ezután vedd le a tűzről. Közben a keverőtálban verd fel a tejszínt a cukorral és vaníliával, amíg habossá nem válik. Add hozzá a zselatint, majd dolgozd össze az egészet puha krémmé.
Miután a piskóta kihűlt, széltében vágd ketté. Kés helyett használj cérnát, így biztos nem morzsolod el a tésztát. Feszítsd ki a cérnát a két végén, és lassú, határozott mozdulattal húzd végig a torta középvonala mentén. Az epret vágd fel cikkekre. Az alsó tortalapot vékonyan kend meg lekvárral, majd szórd el rajta az epermennyiség felét. A gyümölcsre simíts rá egy újabb réteg lekvárt, majd helyezd rá a felső tortalapot. A krémet tortamázként dolgozd rá a piskótatorta tetejére. A megmaradt epercikkekkel vagy gyümölcsökkel díszítsd piskótatortádat.
Az elkészült remekművet pár órára tedd hűtőbe, hogy kihűljön, és a krém kellően megdermedjen.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció