6 isteni bikavér, ami a hűvös tavaszi időt is feldobja
Egerben és Szekszárdon is terem bikavér, de melyik illik jobban hozzád?

bor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legismertebb magyar vörös cuvée, amit ideje újra felfedezni. Két borvidék dolgozik azért, hogy egységes, jó felismerhető stílust adjanak ennek a házasításnak, mi pedig ezentúl örömmel vesszük le a polcról.

Egri vagy szekszárdi? Mindegy is, a lényeg, hogy passzoljon a vacsorához, ki tudjuk kérni egy étteremben, vagy akár egy jó film mellé felbontsuk este otthon. Kijelenthetjük, hogy a bikavérnek jelene már van, és jövője is lehet – fedezzük fel újra, mert érdemes.

Megint lehetünk büszkék a bikavérre

Nemzetközi bortrend, hogy a fogyasztók a helyi fajták felé fordulnak a néha már unalmas cabernet-k vagy chardonnay-k helyett. A bikavér kuriózum, hiszen kizárólag az egri és a szekszárdi borvidéken készíthető, a gerincét pedig egy hazainak számító fajta, a kékfrankos adja. A szőlőfajták aránya, valamint a szőlészeti és a borászati technológiák szempontjából szabályozzák a bikavér készítésének folyamatát, és még az érlelés módját is meghatározzák.  

Bikavér Párbaj, Hirling Bálint.
Bikavér Párbaj, Hirling Bálint.
Fotó: Palyi Zsófia

Az egri és a szekszárdi bikavérek pont annyira hasonlóak, mint amennyire különböznek egymástól. A szigorú szabályozás mellett a fajták széles skálája és a lehetőség, hogy a borászatok megmutassák egyedi stílusukat, kellően változatos borokat eredményeznek mindkét borvidékről, és így mi is megtalálhatjuk a kedvenceinket közöttük. A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. A bikavér annak is köszönheti a népszerűségét, hogy az ételek széles körével párosítható a kékfrankosalap miatt. Sommelier-k és séfek változatos fogásokat ajánlanak a bikavérhez a fine dining jegyében, de egy egyszerűbb, otthon főzött étel mellé is bármikor kinyithatjuk.

A március elején rendezett Bikavér Párbajon hat olyan kedvenc bikavérre bukkantunk, melyeket szívesen ajánlunk mindenkinek.

Egerből ezek a kedvenceink

Böjt Borászat Egri Bikavér 2015

A családi területeket a szülőktől vette át a két testvér, Gergő és Boglárka, akik a mára 16 hektárra nőtt birtokot vezetik. Elég sok fajtával dolgoznak, ugyanakkor a két egri házasításra, a csillagra és a bikavérre koncentrálnak, ezek jelentik a borászat fő profilját. Az ő bikavérüket csavarzáras palackban találjuk, amivel egyből jelzik, hogy itt nem kell nagy testet, hömpölygő tanninokat várni, a könnyed gyümölcsösség a meghatározó. Kishordóban legalább egy évet, ha nem többet érlelik. A legújabb évjárat is ezt a stílust követi, remek példa arra, hogy a bikavér a mindennapok bora is lehet, amit szívesen viszünk magunkkal egy házibuliba, ugyanakkor a legjobb éttermekben is megállja a helyét.

Böjt Gergő
Böjt Gergő
Fotó: Szabó Bendegúz

Gál Tibor TITI Bikavér 2016

Gál Tibor fiatal borászként édesapja pincészetét örökölte meg, azét a Gál Tiborét, aki flying winemakerként a világ számos országában segítette a leghíresebb pincészeteket a legjobb borok elkészítésében. 2005 után a három testvér vitte tovább az egri borászatot az édesapjuk által megkezdett lendülettel, elég csak a felújított pincészetre vagy a Fúzió borbárra gondolni. A 2015-ös tétel modern, minimalista címkéje már árulkodik a beltartalomról, a gyümölcsös és vibráló bor olyan stílusú, amit egy XXI. századi bikavérhez elképzelünk. A hűvös karakterű, elegáns bor megkerülhetetlen, ha bikavérről van szó, és hűen tükrözi az új generáció elképzelését a bortípusról.

Tóth Ferenc Pincészete Egri Bikavér Superior 2015

Tóth Ferenc, vagy ahogyan Egerben emlegetni szokták, Tóth Feri bácsi a borvidéket régóta meghatározó borászok egyike. Már 16 évesen elkészítette az első bikavérét, azonban az akkori rendszer nem engedte, hogy szőlővel és borral foglalkozzon, egészen 1983-ig, amikor rögtön vissza is tért – szó szerint – a gyökerekhez. Szinte hihetetlen, de már 60 szüret van a háta mögött! Többgenerációs családi pincészet az övék, manapság 30 hektáron gazdálkodnak. Egerben három kategóriában lehet bikavért készíteni, a pincészet superior tétele gazdag, érett alapanyagból szűrt bort takar, amelynek mély gyümölcsössége remekül illik például a húsvéti bárányételek mellé.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szekszárdról pedig ezek

Eszterbauer Pincészet Tüke Szekszárdi Bikavér 2015

Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már megtaláljuk az Eszterbauer család nevét, amelynek 10. generációja műveli a most 25 hektáros szőlőbirtokot. A régi időkre visszanyúló, generációkon átívelő borászkodás iránti tiszteletből a borospalackok címkéin a nagyszülőket és a dédszülőket ábrázoló fotókat találunk, ami szép párhuzamot von a tradíció tisztelete és az innovatív borkészítés között. A kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasításából készült bikavér egy évet volt fahordóban, és egy évet palackban. Válogatott, csúcsminőségnek szánt tételekből házasított, koncentrált, mégis elegáns bor.

Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2015

Két testvér, Sebestyén Csaba és Csilla vezetik ezt a szekszárdi butikborászatot. Mindketten hisznek abban, hogy a borvidék jövője a bikavérben, valamint a kifinomult, elegáns és feszes borokban rejlik. Csilla több éven keresztül Skóciában dolgozott sommelier-ként, ott ismerkedett meg a nemzetközi trendekkel, most pedig a felhalmozott tudást a családi birtoknál kamatoztatja, míg Csaba felel a szőlészeti és a borászati munkákért. Még kuriózumnak számít az olyan egy dűlőről készült bikavér, mint az övék, amely intenzív gyümölcsös és fűszeres jegyekkel rendelkezik, elegáns bor, a pincészet Iván-völgyi területeinek gazdagságát és sokszínűségét mutatja meg.

Tóth Ferenc
Tóth Ferenc
Fotó: Bakos Zoltán

Vida Családi Borbirtok Szekszárdi Bikavér 2014

A szekszárdi családi pincészet 20 hektáros birtokának központja a város szívéhez közeli Bakta-dűlőben található. A családi borászatban mindenki megtalálta a maga helyét és feladatát, közös céljuk pedig az, hogy a legjobb borokat készítsék el számunkra. Ahogy másban, úgy a bikavérben sem ismernek kompromisszumot, ezt is jelzi, hogy a kevésbé szerencsés 2014-es évjáratból is ezt a feszes bort tudták kihozni, tele piros bogyós gyümölcsökkel. A kékfrankos több mint a felét teszi ki a házasításnak, a kadarka fűszeressége mellé pedig két világfajta, a merlot és a cabernet franc társul. A család neve spanyolul életet jelent – ha ezt a bort megkóstoljuk, megértjük, miért.

Ezt is szeretjük