Borzas lekváros-diós linzer
Így lesz különösen omlós
Változtass egy kicsit a hagyományos tésztán, próbáld ki ezt a morzsolós linzert!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezt a sütit sok becenévvel illették már, ismerheted borzaskataként, morzsolt vagy rücskös sütiként is. A lényeg, hogy nagyon finom, omlós, és akkor sem kell megijedned tőle, ha nem vagy tapasztalt a linzerkészítésben. Bármilyen ízű lekvárt tehetsz bele. Kard Éva diós linzerébe málnadzsem került.

Diós linzer

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 kisebb üveg dzsem
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze egy csipet sóval, majd add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és az ujjbegyeddel morzsold össze. Amikor már kellően morzsalékos, rakd hozzá a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és folytasd tovább a morzsolást. Tedd bele a villával kissé felvert tojást is, majd gyors mozdulatokkal gyúrd gombóccá. A tészta egyharmad részét csippentsd le, csomagold fóliába, és felhasználásig rakd a fagyasztóba. A nagyobb tésztát is csomagold be, és mehet a hűtőbe legalább egy órára. Ezt a gombócot nem kell a fagyasztóba tenni!

Pihentetés után a nagyobb tésztát vedd ki, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsd akkorára, mint a sütőforma. Ezután a sütőpapírral együtt helyezd a tepsibe, ízlés szerint kend meg dzsemmel vagy lekvárral. Vedd ki a fagyasztóból a kisebb gombócot, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld a tésztát a lekvár tetejére. Gyorsan dolgozz, különben a kezed melegétől lágy lesz a tészta, és nem tudod lereszelni.

Helyezd a tepsit előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süsd 25-30 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve hagyd a linzert pár percig a tepsiben, végül a sütőpapírral együtt helyezd a rácsra, és hűtsd ki egészen. Tálalás előtt ízlés szerint szórd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük