Puha töltelékes diós pozsonyi kifli - Így lesz szép márványos
Ne csak ünnepen kerüljön az asztalra pozsonyi kifli! Diós töltelékkel hihetetlenül finom.


- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- A 48 éves Dobó Kata hupikék fürdőruhában pózolt: karcsú, mint egy modell
A pozsonyi kiflit Ausztria, Magyarország és Szlovákia is a magáénak érzi. A gazdagon töltött, omlós sütit a bejgli kistestvéreként is emlegetik, hiszen szinte ugyanúgy kell készíteni a tésztáját és a tölteléket is, csak a formája más.
Diós pozsonyi kifli
Hozzávalók 30 darabhoz
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 17 dkg vaj
- 8 dkg zsír
- 7 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- fél kiskanál só
A töltelékhez
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez
- 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a tejet langyosítsd meg, majd rakd bele az élesztőt, adj hozzá két deka cukrot, és futtasd fel körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet forgasd össze a sóval és a maradék cukorral. Morzsold el a vajjal és a zsírral, majd add hozzá a megkelt élesztőt. Rakd hozzá a tojást, és gyúrd össze. Ha a tészta szép fényes, lejön a kezedről, és jól kezelhető, takard le, majd rakd a hűtőbe egy órára.
A töltelékhez a tejet forrald fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsd a darált dióra. Keverd hozzá a citrom reszelt héját és a mazsolát. Fontos, hogy a massza ne legyen se túl kemény, se túl lágy!
A tésztából készíts körülbelül 24-30 golyót, és nyújtsd mindegyiket ovális alakúra. Töltsd meg a diós masszával, majd formálj kis kifliket. Sorakoztasd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg tojássárgával. Ezt követően pihentesd 40 percig, majd kend át a fehérjével. Ismét hagyd állni addig, amíg megszárad rajta a tojás. Így lesz szép márványos a teteje. Sütés előtt a kifliket szurkáld meg több helyen villával vagy késsel. Így a gőz eltávozik belőlük, és nem reped majd meg a tészta. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd aranybarnára körülbelül 20-25 perc alatt.

Még több recept