A devonshire-i mézes torta receptje: sok vaj kerül a tésztájába
A devonshire-i mézes tortába nem kell sok hozzávaló, mégis egészen különleges.

Az angolok főleg teázáshoz szeretik fogyasztani a sok-sok vajjal és mézzel készülő devonshire-i mézes tortát. Ha szeretnéd, érdemes a tésztát néhány szem meggyel megbolondítani, ami nagyon jól megy a tömör, édes masszához. Más népeknek is megvan a maguk mézes tortája: az orosz medovikot is érdemes elkészíteni.
Devonshire-i mézes torta
Hozzávalók 12 szelethez
- 30 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 22.5 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg magozott meggy
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál méz a tetejére
- vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy 20 centis tortaformát kenj ki vajjal, majd béleld ki sütőporral.
A vajat, a cukrot és a mézet kis lángon olvaszd össze egy lábosban. Amikor egyneműre olvadt, tekerd fel alatta a lángot, így forrald magas hőmérsékleten egy percig, majd vedd le a tűzről. Hagyd hűlni 15-20 percig, ezután keverd el a tojásokkal. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sütőport, és forgasd bele a mézes keveréket. Keverd egyneműre, majd egyengesd el az előkészített tortaformában. Szórd meg a tetejét magozott meggyel, és told 160 fokos sütőbe 50-60 pecre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta.
Két evőkanál mézet melegíts fel. A kisült tésztát borítsd deszkára, és még forrón kend meg a tetejét a mézzel. Ha szeretnéd, még tálalás előtt megszórhatod porcukorral a tetejét.
Méz kell a házi tejkaramellába is: ezt akár ajándékba is adhatod.
Omlós, házi tejkaramella: öröm belőle minden falat
A csodás édességet érdemes házilag elkészíteni, nagyon finom, gasztroajándéknak és vendégvárónak is tökéletes.
ElolvasomKép: peredniankina / Getty Images