Foszlós diós-vaníliás darázsfészek
A kelt tésztás sütik közül a diós darázsfészek lesz az egyik nagy kedvenced. Főleg, ha így csinálod.
A darázsfészek nem más, mint kelt tésztás csigák dióval gazdagon megtöltve. Ennek a foszlós sütinek már az illata rabul ejt. Egy bögre langyos tejjel vagy forró teával fantasztikus reggeli vagy desszert lehet az egész családnak. Ha a diós ízlik, próbáld ki mákos vagy fahéjas töltelékkel is.
Darázsfészek
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
Töltelék
- 12 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg dió
Kenéshez
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, és egy decit önts egy nagyobb tálba, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Ha felfut, tehát jól megnő a térfogata, dolgozd hozzá az átszitált lisztet. Fokozatosan mehet hozzá a maradék tej. Lehet, hogy az összesre nem is lesz szükséged. Arra ügyelj, hogy a tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Rakd hozzá a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Tedd egy lisztezett tálba, takard le, és meleg helyen körülbelül 40-50 perc alatt keleszd a duplájára.
Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki fél centi vastagra. Kend meg a vajjal elkevert cukorral, szórd meg a dióval. Tekerd fel, szeleteld másfél-két ujjnyi vastagra. Rendezd a tekercseket zsiradékkal kikent és lisztezett tepsibe, a vágott felükkel lefelé, egymástól egy-két centi távolságra, és ismét keleszd. Akkor rakd az előmelegített sütőbe, ha a tekercsek akkorára nőnek, hogy összeérnek. Süsd meg 175 fokon 20 perc alatt aranybarnára. Ha kész, locsold meg a cukorral, vajjal és a vaníliás cukorral elkevert tejjel, majd tedd vissza néhány percre a lekapcsolt sütőbe. Így még finomabb és puhább lesz.
