A régi jó töltike: a darált hússal töltött szőlőlevél bevált receptje
A töltike, vagyis a darált hússal töltött szőlőlevél igazi szüreti csemege. Fogyasztás előtt érdemes néhány órán át pihentetni.

toltott-szololevel-receptje
beauty and style
Top olvasott cikkek

A töltött szőlőlevél a törököknél és a görögöknél nemzeti ételnek számít, de Erdélyben is nagy kedvenc. A zsenge leveleket általában rizzsel vagy rizses darált hússal töltik meg. Ha ragaszkodsz az autentikus recepthez, bárányból készítsd, de sertésből is nagyon ízletes lesz. Tálaláskor érdemes tejfölös vagy joghurtos szósszal leönteni. 

Darált húsos töltike

Hozzávalók

  • 40 dkg darált hús
  • 30 db szőlőlevél
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szál petrezselyem
  • 2 db citrom
  • 4 levél menta
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőleveleket jól mosd meg, a szárakat vágd le, dobd lobogó vízbe, és főzd három-négy percig. Óvatosan szedd ki a vízből, és csepegtesd le. 
A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. A rizst főzd meg 10-15 perc alatt, majd húzd le a tűzről, keverd hozzá a darált húst, a dinsztelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal, aprított mentával és petrezselyemmel.
 

A szőlőlevelek sima oldalára kanalazz egy-egy púpozott evőkanál tölteléket, és göngyöld fel. A végét nyomkodd be, hogy ne nyíljon szét főzés közben. Egy nagyobb lábost bélelj ki néhány szőlőlevéllel. Rakd bele a töltelékeket, locsold meg citromlével. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd kis lángon párold egy órán át. Ezt követően húzd le a tűzről, és pihentesd egy-két órát, majd tedd a hűtőbe.   

Ezt is szeretjük