Csokis choux, a francia képviselőfánk: ez is égetett tésztából készül
Égetett tészta, roppanós réteg és csoki: ugye, milyen jól hangzik? A csokis choux-nak képtelenség ellenállni.

csokis-choux
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A choux nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkra vagy az olaszok profiteroljára. A franciák gyakran még ropogós réteget is tesznek a tetejére, et nevezik choux au craquelinnek. Bár elsőre nehéznek tűnhet, az égetett tészta nem bonyolult, ha betartasz néhány szabályt. Fontos, hogy a sütőajtót ne nyitogasd sütés közben, mert a tészta összeeshet. 

Csokis choux recept

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • 1 csipet

A ropogós réteghez

  • 9 dkg liszt
  • 8 dkg barnacukor
  • 7 dkg vaj
  • 2 dkg kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

A ropogós réteg hozzávalóit tedd egy tálba, és gyúrd egynemű tésztává, majd két sütőpapír között nyújtsd ki fél centi vastagra, és rakd a mélyhűtőbe.

Az égetett tésztához öntsd egy vastagabb falú lábosba a tejet, tedd hozzá a vajat, a sót, és közepes lángon forrald fel. Húzd le a tűzről, szórd hozzá az átszitált lisztet, és fakanállal keverd addig, amíg összeáll. Tedd vissza a lángra, és folyamatosan kevergetve főzd két percig, vagy amíg a tészta el nem válik az edény aljától. Húzd félre, és hagyd, hogy a massza kissé lehűljön. Dolgozd hozzá egyesével a tojásokat, és fakanállal keverd addig, amíg fényes, egynemű tésztát nem kapsz. 
 

Töltsd át habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj körülbelül három-öt centi átmérőjű halmokat, egymástól nagyobb távolságra. 
A ropogós tésztából az égetett tésztával megegyező nagyságú köröket szúrj ki pogácsaszaggatóval, és rakd az égetett tészták tetejére. Előmelegített sütőben süsd 190 fokon 15 percig, majd 180 fokon 20 percig. A tésztákat kettévághatod, és megtöltheted tejszínnel, krémmel.
Ha a klasszikus magyar képviselőfánkot is elkészítenéd, ezek után az is könnyen fog menni.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük