Álompuha francia cseresznyés tejpite: így készül a klasszikus clafoutis
A cseresznyés tejpite krémes állagát annak köszönheti, hogy a tésztájába sokkal több tej, mint liszt kerül.

A clafoutis, vagyis a tejpite a franciák hagyományos gyümölcsös süteménye. Eredetileg cseresznyéből készül, de ma már másféle gyümölcsöt is szórnak bele. Ha a klasszikus módon szeretnéd készíteni, most kivételesen ne magozd ki a cseresznyéket.
Cseresznyés tejpite
Hozzávalók 12 szelethez
- 50 dkg cseresznye
- 10 dkg cukor + 2 evőkanál a szóráshoz
- 7 dkg liszt
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A cseresznyét mosd meg. A lisztet keverd csomómentesre a cukorral, a tojással, a tejjel, a vaníliakivonattal, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Egy 25 centis torta- vagy piteformát vajazz jól ki, oszd el rajta a cseresznyét, öntsd rá a tésztát, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 35 percre. Ekkor vedd ki, és várd meg, amíg legalább langyosra hűl. Közben még szilárdulni fog. Melegen és behűtve is nagyon finom.
Almával készítve is nagyon finom a tejpite: ez a változat kicsit sűrűbb is, mint a cseresznyés.
Csábító almás sütemény francia módra: a clafoutis téged is elvarázsol
A franciák híres süteménye, a clafoutis hagyományosan bogyós gyümölcsökkel dúsítva készül, érdemes azonban megtörni a szokást, és más finomsággal dúsítva elkészíteni.
Elolvasom