A legfinomabb cseresznyés rácsos pite omlós linzertésztából: így lesz tökéletes a töltelék

A tökéletes cseresznyés rácsos pite elkészítésekor fontos, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát.

cseresznyes racsos
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hagyományos linzertésztából készül a rácsos pite, ami bármilyen gyümölccsel, így cseresznyével is nagyon jól működik. Puhább lesz a tészta, ha a tojásoknak csak a sárgáját használod fel hozzá. Ha el szeretnéd kerülni, hogy a töltelék eláztassa az alapot, szórj alá zsemlemorzsát. A cukrozást óvatosan végezd, mivel a cseresznye önmagában is elég édes.

Cseresznyés rácsos pite

Hozzávalók 6 adaghoz

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz
  • vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 60 dkg cseresznye
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál fahéj

A tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd el a sóval és a sütőporral, morzsold el a hideg vajjal, majd add hozzá a cukrot, a tojássárgákat és a tejfölt. Gyúrj belőle sima tésztát. Kétharmad-egyharmad arányban oszd ketté, mindkét adagból formálj gombócot, csavard őket folpackba, és tedd a hűtőbe egy órára pihenni. Közben a cseresznyét mosd meg, magozd ki, és egy tálban keverd össze a kétféle cukorral, a fahéjjal és a keményítővel. 

A tésztát a pihentetési idő lejártakor vedd ki a hűtőből. A nagyobbik részt nyújtsd ki kör alakúra, és egyengesd el egy kivajazott piteformában. Helyenként szurkáld meg villával, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd el rajta a tölteléket. A másik darab tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és rács alakban helyezd el őket a cseresznye tetején. Kend meg a tésztacsíkokat felvert tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt süsd pirosra.

A maradék tojásfehérjéből financier készülhet, ami egy nagyon finom francia édesség.

Ezt is szeretjük