A hagyományos cseresznyekompót receptje
Ezekre ügyelj a befőzés során
Ez az egyik legegyszerűbb recept a cseresznyekompót eltevéséhez.

A hagyományos cseresznyekompót receptje
Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

Vékony szálú a haja, de sohasem lapos: Taylor Swift jól bánik a bob fazonnal »

Szuperkényelmes pizsamák körképe őszre: élvezetesebbé teszik a lustálkodást »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mentsd át a nyár legfinomabb ízeit télre! Ez a cseresznyekompót ugyanolyan finom lesz, mint ha a nagyi készítené, csak a recept egyszerűbb. Nem kell szirupot főzni, és napokig dunsztolni. A minőségét, az ízét és a színét pedig sokáig megőrzi. Ez a mennyiség körülbelül négy 7,2 decis üveghez elegendő.

Hozzávalók 28 decihez:

  • 2 kg cseresznye
  • 16 evőkanál cukor
  • hideg víz
  • szalicil
Recept idők

Elkészítés:

A befőzéshez lehetőleg kemény húsú, ropogós, egészséges cseresznyét válassz. Tisztítsd  meg a szárától, majd mosd meg több vízben. Ha akarod, magozd ki. Ellenkező esetben hagyd néhány óráig a vízben, így ha vannak benne kukacok, azok kibújnak. A többször kimosott üvegeket tedd sütőbe 10-15 percre, vagy vizesen három percre rakd a mikróba, és magas fokozaton sterilizáld.

Ha kihűlnek az üvegek, töltsd meg mindegyiket cseresznyével. Ne rakd tele teljesen gyümölccsel, hogy a víz is beleférjen. Szórj mindegyik üvegbe három-négy evőkanál cukrot attól függően, hogy mennyire szereted édesen, majd öntsd fel hideg vízzel. A tetejére rakj egy késhegynyi szalicilt. Jól zárd le az üveget sterilizált fedővel, majd rázd meg egy kicsit. Fordítsd fejre, és ellenőrizd, hogy nem szivárog-e belőle a víz. Ha nem csavartad rá jól a tetejét, a kompót könnyen megbuggyan. Egy nagy tepsibe vagy lábosba tégy vizet, állítsd bele az üvegeket. Fontos, hogy egymástól nagyobb távolságra kerüljenek, ne érjenek össze. Tedd a tűzhelyre, és ne túl nagy lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy óráig.  Akkor jó, ha a víz elszíneződik. Hagyd kihűlni, majd mehetnek az üvegek a polcra.

Ezt is szeretjük