Habos, omlós, citromos mini piték: mennyei, hűsítő édesség
Az aranysárga, habcsókos pite egyszerre édes és savanykás, igazi üdítő desszert. Mini formákban sütve még csábítóbb.

citromos-mini-pitek
Ez is érdekelhet

Nemzetközi ízélményekkel vár a budapesti ÁRKÁD (x)

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

beauty and style

Eszméletlenül dögös lesz, ha így szárítod be a hajad: a Hollywood-hullámoknak nehéz ellenállni »

Andie Macdowell lánya ugyanolyan szép, mint édesanyja: a 24 éves Margaret Qualley színésznőként bontogatja szárnyait »

Egyszerű ételek, amik felgyorsítják az öregedést: a reggeli pirítósban sem bízhatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A citromos pite az amerikaiak egyik nagy kedvence. Az alapja édes, omlós tészta, amire lágy, selymes lemon curd, vagyis citromkrém kerül. A habos réteg pedig megkoronázza a csodás édességet. Figyelj arra, hogy a tojások fehérjét és sárgáját óvatosan válaszd szét, ha keverednek, nehezen vered fel a habot. Meleg napokon sokkal jobban esik, mint a vajas, nagyon krémes sütik. 

Citromos, mini piték

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 0.5 db citrom
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 db citrom

A habhoz

  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg tojásfehérje
  • 1 teáskanál citormlé
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, majd vegyítsd a sütőporral, a sóval, és morzsold össze a kis kockákra vágott, hideg vajjal. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a cukor, és reszeld hozzá a citrom héját. Végül rakj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha könnyen formázható az állaga. Csomagold folpack fóliába, és tedd fél órára a hűtőbe.

 

A krémhez a vajat gőz felett olvaszd meg, majd add hozzá részletekben a villával felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok reszelt héját és a frissen facsart levét. Kevergetve, kis lángon addig főzd, amíg besűrűsödik. A habhoz a tojások fehérjét verd kemény habbá a cukorral és a citromlével. 

 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és szúrj ki belőle akkora köröket, hogy ki tudd velük bélelni a muffin- vagy piteformákat. Told forró sütőbe, és süsd 10-15 percig, majd kanalazd a tésztákra a citromos krémet. A habot tedd át nyomózsákba, és formázz kis kupacokat a sütik tetejére. Told vissza a sütőbe, és süsd még körülbelül 10-15 percig. Amikor a hab elkezd színesedni, kiveheted a sütőből. 
A citrom a mákkal is ellenállhatatlan, a piskótában is tökéletesek együtt. 

Ezt is szeretjük