Illatos áfonyás, citromos kevert süti: egyszerre savanykás és édes

A savanykás citrom és az édes áfonya egy süteménybe töltve remekül egészítik ki egymást.

citromos afonyas
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sötétkék áfonya nem csak magában falatozva, hanem édességek töltelékeként is nagyszerű. Használd ki, amíg még tart a szezonja, és készíts belőle mennyei, puha süteményt. Az édességet a tetejére csorgatott cukormáz koronázza meg.

Citromos, áfonyás süti receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kis pohár görög joghurt
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 0.5 dl étolaj

A mázhoz

  • 12.5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Az áfonyát mosd meg és csepegtesd le.

Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral, a sóval és az étkezési keményítővel. Egy másik tálban a tojásokat verd habosra a kétféle cukorral, öntsd bele a joghurtot, add hozzá a vaníliaaromát, a citrom levét és héját, az étolajat, az áfonyát, végül szitáld bele a lisztes keveréket. Fakanállal kavard csomómentesre, majd öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába. Nagyjából egy órát süsd, amíg a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta. Ha átsült, vedd ki a sütőből, várd meg, amíg kihűl, majd borítsd ki a formából.

A máz hozzávalóit egy kis tálban kézi habverő segítségével keverd el, amíg sűrű, kenhető állagú krémet kapsz. Ezzel a masszával kend meg a már kihűlt süti tetejét, és várd meg, amíg megköt.

Az áfonya akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető – remekül feldobja például a reggeli chiapudingot.

Ezt is szeretjük