Chutney-alaprecept: így tedd el a savanykás, gyümölcsös mártást
A pikáns chutney a sült húsokat még ízletesebbé teszi. Mutatós üvegben ajándékba is adhatod.
A chutney szinte bármilyen szezonális gyümölcsből, zöldségből elkészíthető. Különösen jó alapanyag a málna, a szilva, a barack, a cékla, a sütőtök, a gránátalma és a paradicsom. Engedd szárnyalni a fantáziádat, de törekedj minden esetben az ízharmóniára! Az alábbi édes-savanykás, fűszeres szósz almából készült, bátran variáld ízlésed szerint.

Chutney-alaprecept
Hozzávalók 7 decihez
- 1 kg gyümölcs
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 póréhagyma
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál ánizs
- 1 teáskanál római kömény
- csipet őrölt chili paprika
Elkészítés:
A gyümölcsöt pucold meg, távolítsd el a magházat, és vágd kisebb darabokra. A szőlőmagolajat hevítsd fel egy nagy lábasban, és dobd rá az apróra vágott hagymát. Dinszteld meg, és forgasd meg benne az gyümölcsöt. Szórd meg a fahéjjal, a gyömbérrel, az ánizzsal, a köménnyel és a fűszerpaprikával, majd kis lángon főzd.
Ha egyet rottyan, vedd le a tűzről, és keverd bele a barna cukrot. Ha szereted a csípősebb változatot, kevés chilit is dobhatsz bele. Főzd addig, amíg jól besűrűsödik, és a lekváréhoz hasonló lesz az állaga. Ez 40-45 perc főzési időt jelent. Szedd sterilizált üvegekbe, szorosan csavard rá mindegyikre a tetejét, fordítsd fejjel lefelé öt percig. Ha kihűl, száraz, hűvös helyen tárold.
