Így készül a Budapest Cheesecake, avagy a mákos gubás sajttorta
Budapest sajttortája igazi hungarikum, amely a nemzetközi porondon is megállja a helyét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már Budapest sem árválkodik sajttorta nélkül. Itt a híres New York Cheesecake méltó párja, a mákos gubás sajttortácska szilvaöntettel. Teller Zsuzsa egy versenyre alkotta meg a különleges édességet, és 140 izgalmas recept közül ez bizonyult a legjobbnak. Az ízletes sajttortával te is bátran próbálkozhatsz. 

Budapest sajttortája

Hozzávalók 12 darabhoz

Mákos guba alaphoz

  • 25 dkg kifli
  • 3,5 dl 3,5%-os tej
  • 4 evőkanál mák
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja

Sajttortához

  • 50 dkg natúr Philadelphia krémsajt
  • 16 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 nagy tojás
  • 2 púpos teáskanál étkezési keményítő

Szilvaöntethez

  • 6 db szilva vagy szilvalekvár
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • késhegynyi fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A mákos guba alaphoz a kifliket karikázd fel, a mákot a cukorral daráld le, a tejet pedig forrald fel a vaníliás cukorral. A forró tejjel öntsd le a felkockázott kiflit, várd meg, amíg jól beszívja, majd keverd hozzá a mákot. A gubát nyomkodd körülbelül 1 centiméter vastagon a szilikon muffinformák aljába.

A sajttorta minden hozzávalóját keverd egyneművé, majd a tálat többször ütögesd a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött formákat helyezd egy nagy tepsibe, és ujjnyi vastagon önts vizet alájuk. Töltsd tele a sajttorta krémjével a formákat, és légkeveréses sütőben, 150 fokon körülbelül 30-40 perc alatt süsd őket készre úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan vágd körbe a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük.

A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát hintsd meg a cukorral, ízesítsd fahéjjal, majd dolgozd el a keményítővel. Kis lángon, állandó keverés mellett forrald össze. Ezzel az öntettel kínáld a sajttortácskákat.

Ezt is szeretjük