Krémes borsós, répás rizottó, ahogy az olaszok készítik
A változatosan elkészíthető, mindenféle földi jóval gazdagított rizottó nem száraz, nem ragad le, és nem ázik szét.

repas-borsos-rizotto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olaszok fantasztikus rizottókat készítenek, és általában előételként fogyasztják. A sikerük egyik titka a megfelelő rizs kiválasztása. Fontos, hogy rövid szemű és magas keményítőtartalmú legyen, az Arborio és Carnaloni pont ilyen. Főzés közben a kevergetés is lényeges, hogy a rizs ne ragadjon le. A rizottóból semmiképpen ne hagyd ki a bort, hisz különleges ízt ad neki, az alkohol pedig főzés során elpárolog. 

Borsós, répás rizottó

Hozzávalók:

  • 40 dkg rizs
  • 15 dkg zöldborsó
  • 6 dkg vaj
  • 5 dl húsleves vagy alaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 0.5 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db póréhagyma
  • bors
  • parmezán a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A vaj felét és az olívaolajat hevítsd fel, dobd rá a felaprított hagymát, majd kis lángon dinszteld meg. Tedd hozzá a kis darabokra vágott sárgarépát, és ízlés szerint sózd, borsozd. Add hozzá a rizst, kevergetve pirítsd egy-két percig, amíg a szemek széle átlátszóvá nem válik, majd öntsd fel a borral.
Hagyd elfőni, és részletekben öntsd hozzá a levest, a vége felé tedd hozzá a borsót. Gyakran kevergetve főzd. Akkor jó, ha a rizs puha, és a folyadékot is magába szívja. Tálalás előtt rakd rá a maradék vajat, szórd meg aprított petrezselyemmel, sőt parmezánnal még izgalmasabbá teheted. 
Az olaszok rizskrokettje is különleges, kívül ropogós, belül sajtos.  

Ezt is szeretjük