Krémes borsós, répás rizottó, ahogy az olaszok készítik
A változatosan elkészíthető, mindenféle földi jóval gazdagított rizottó nem száraz, nem ragad le, és nem ázik szét.
Az olaszok fantasztikus rizottókat készítenek, és általában előételként fogyasztják. A sikerük egyik titka a megfelelő rizs kiválasztása. Fontos, hogy rövid szemű és magas keményítőtartalmú legyen, az Arborio és Carnaloni pont ilyen. Főzés közben a kevergetés is lényeges, hogy a rizs ne ragadjon le. A rizottóból semmiképpen ne hagyd ki a bort, hisz különleges ízt ad neki, az alkohol pedig főzés során elpárolog.
Borsós, répás rizottó
Hozzávalók
- 40 dkg rizs
- 15 dkg zöldborsó
- 6 dkg vaj
- 5 dl húsleves vagy alaplé
- 1 dl fehérbor
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- 1 szál sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- só
- bors
- parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
A vaj felét és az olívaolajat hevítsd fel, dobd rá a felaprított hagymát, majd kis lángon dinszteld meg. Tedd hozzá a kis darabokra vágott sárgarépát, és ízlés szerint sózd, borsozd. Add hozzá a rizst, kevergetve pirítsd egy-két percig, amíg a szemek széle átlátszóvá nem válik, majd öntsd fel a borral.
Hagyd elfőni, és részletekben öntsd hozzá a levest, a vége felé tedd hozzá a borsót. Gyakran kevergetve főzd. Akkor jó, ha a rizs puha, és a folyadékot is magába szívja. Tálalás előtt rakd rá a maradék vajat, szórd meg aprított petrezselyemmel, sőt parmezánnal még izgalmasabbá teheted.
Az olaszok rizskrokettje is különleges, kívül ropogós, belül sajtos.
Még több recept