A legfinomabb házi bodzaszörp receptje
Akár most hozzáfoghatsz a remek nyári hűsítőhöz, a bodzaszörphöz!
A C-vitaminban gazdag bodza gyógyító ereje régóta bizonyított. Elsősorban meghűlésre kiváló, de csillapítja a köhögést és a lázat is. A bodzaszörp pedig remek szomjoltó a meleg napokon. Fontos, hogy jól kinyílt, egészséges virágokat szedj, a forgalmas utaktól távol.
Bodzaszörprecept
Hozzávalók 8 személyre
- 20-25 bodzavirág
- 5 l víz
- 2 kg cukor
- 8 dkg citromsav
- 5 dkg teaízesítő
- 2 citrom
Elkészítés:
A vizet öntsd egy nagyobb fazékba, add hozzá a cukrot, és kis lángon főzd össze, azaz készíts szirupot. Időnként kevergesd meg. Ha a cukor elolvad, és egy kicsit besűrűsödik, vedd le a tűzről. Hűtsd ki, majd add hozzá az alaposan megmosott bodzavirágot, a teaízesítőt, a citromsavat, a karikákra vágott citromot.
Fedd le a fazekat, és négy napig hűvös helyen érleld a szörpöt. Minden nap kevergesd meg. A negyedik napon szűrd le. Ehhez kisebb lyukú szűrőt vagy gézt is használhatsz. Merőkanállal szedd a szörpöt jól zárható, alaposan kimosott edényekbe, és a felhasználásig tedd hűvös helyre. Ha télre akarod eltenni, kevés tartósítószert is dobhatsz rá.
