Így készíthetsz birsalmasajtot házilag: egész télre lesz a mennyei édességből

A birsalmasajt készítése egy kis időt kíván, de érdemes belefogni, mert ha egy évben egyszer nekiállsz, utána hónapokig lesz finom édesség a kamrádban.

Birsalmasajt készítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A birsalmasajthoz nem kell meghámozni a gyümölcsöket, mivel a héjuk alatt közvetlenül található a pektin nevű zselésítő anyag, amitől jó kocsonyás állagú lesz az édesség. Igyekezz szép darabokat választani. A birsalma hajlamos megbarnulni, ha csak a teteje színeződött el, nem gond, de ha belül is barna, rohadt, nem szabad felhasználni.

Birsalmasajt készítése

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg birsalma
  • 60 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint pirított dió, mandula, aszalt gyümölcsök
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmákat alaposan mosd meg, a héjukról a szőröket jól dörzsöld le. Héjukkal együtt negyedeld fel őket, távolítsd el a magházukat, és nagyjából fél óra alatt főzd őket puhára. A főzővízbe facsarj citromlevet, ezzel megakadályozod, hogy az alma megbarnuljon. Ha kész, szűrd le úgy, hogy lehetőleg az összes lé lecsöpögjön róla, és nyomd át szitán, vagy pürésítsd kézi mixerrel. Mérd le a súlyát, írd fel, és tedd fel főzni. Folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg besűrűsödik, ez a gyümölcs nedvességtartalmától és a fazék méretétől függően fél-egy óra: minél szélesebb az edény, annál gyorsabb. Amikor elérte a kívánt állagot, tegyél bele a súlya 60-80 százalékának megfelelő mennyiségű cukrot, és így kevergesd további tíz-húsz percet, amíg bőrösödni kezd. Ezt legjobban úgy tudod meglátni, ha egy csepp folyadékot tányérra teszel. Ha néhány perc után összeáll, már jó. Egy kenyér- vagy őzgerincformát bélelj ki folpackkal, és szedd bele a masszát. Gyorsan dolgozz, mert a tűzről lehúzva hamar megalvad. Ha szereted, két réteg közé tehetsz pirított dió- vagy manduladarabokat, esetleg aszalt gyümölcsöt is. Egy éjszakát hagyd a kibélelt formában, majd másnap borítsd ki sütőpapírral lefedett tálcára. Szikkaszd egy-két hétig, amíg teljesen kiszárad, ezután akár évekig is eláll.

Zelleres birsalma-krémleves, dióval a tetején

A zeller a zöldségek közt a legmostohább sorsú: csúnyácska, és markáns, szinte csípős ízét nem mindenki szereti. A birsalma éppen ilyen szerepet tölt be a gyümölcsök között: vannak imádói, de sokan ódzkodnak tőle.

Elolvasom
Ezt is szeretjük