Ellenállhatatlan Battenberg-sütemény

Ősrégi brit recept alapján

A sakktábla mintázatú Battenberg-sütemény az angolok egyik nagy kedvence.

Ez a rózsaszín-sárga piskótacsoda - lekvárral összeragasztva, marcipánnal bevonva - először Viktória királynő unokahúgának és Battenberg hercegének, Lajos Sándornak az esküvőjére készült. A rózsaszín helyett más színű ételfestéket is használhatsz.

Battenberg-sütemény

Hozzávalók 12 szelethez

  • 40 dkg marcipánmassza
  • 17 dkg vaj
  • 17 dkg cukor
  • 17 dkg liszt
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál rózsaszín ételfesték
  • 0.5 citrom
Recept idők

Elkészítés:

A vajat keverd habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyesével add hozzá a tojásokat, és facsard bele a citrom levét. A lisztet elegyítsd a sütőporral, és forgasd a masszához. Válaszd két egyenlő részre a nyers tésztát, és az egyik felét színezd rózsaszínre ételfestékkel. Vigyázz, ne ess túlzásba.

Ha nincs Battenberg-sütőformád, akkor végy elő egy kisméretű tepsit, béleld ki sütőpapírral. Oszd két részre alufóliával, az egyikbe egyengesd a rózsaszín masszát, a másikba pedig a simát. Arra ügyelj, ha túl nagy a tepsid, akkor szétfolyik benne a tészta. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 perc alatt süsd meg, majd hagyd a formában kihűlni.

Ezt követően mindkét színű piskótát vágd ketté hosszában, így négy egyforma nagyságú csíkot kapsz. Melegítsd fel a lekvárt, és ragaszd vele össze a tésztákat. Alulra tégy egy rózsaszín lapot, mellé egy sárgát, majd a rózsaszín fölé egy sárgát, mellé pedig a megmaradt rózsaszínt. A tészta külsejét is kend be lekvárral. A marcipánt nyújtsd körülbelül 3 milliméter vastagra, és vond be vele a sütit, a tenyereddel óvatosan simítsd el a marcipánmasszát a tésztán.

15891855 8a2359733a4248d1cbc0ae83481e8f9a wm
Ezt is szeretjük