Így készül a klasszikus barnamártás: szinte minden sült húshoz illik
A barnamártás elkészítése kicsit időigényes, de néha szánd rá magad, megéri!

Így készül a klasszikus barnamártás: szinte minden sült húshoz illik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ízletes barnamártással minden húst ünnepivé tehetsz. Nem kell vele sokat foglalkozni, csak a főzési idő hosszadalmas. Bár sokan időszűkében a hamis, félórás változatot készítik el, ez a klasszikus recept, amit nagyanyáink is szerettek. A mártás a hűtőben hosszabb ideig eláll, csak felhasználás előtt forrald fel.

Barnamártás recept

Hozzávalók

  • 70 dkg marha- vagy kacsacsont
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zeller
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj
  • őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edénybe önts kevés olajat, majd rakd bele a csontokat, és pirítsd meg. Figyelj, hogy ne égjen meg. Ha szeretnéd, a sütőben is megpiríthatod 200 fokon körülbelül 20 perc alatt. Amikor már szép barna a csont, rakd hozzá a megpucolt, megmosott, kisebb darabokra vágott zöldségeket és a cukrot. Várd meg, míg megkaramellizálódik, azaz szépen megbarnul, majd öntsd fel körülbelül két liter vízzel. Fontos, hogy mindent ellepjen.
 

Tedd hozzá a paradicsompürét, és fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel. Forrald fel, majd mérsékeld a lángot, és főzd három-négy órán keresztül. Időnként kevergesd meg. Egy másik edényben zsiradék nélkül pirítsd meg a lisztet, és keverd a lébe. Amikor besűrűsödik, szűrd át, és forrald fel a mártást még egyszer. Ezt követően kínálhatod is a húsokhoz.

Ezt is szeretjük