Sűrű, békebeli bableves sonkalében főzve: szinte megáll benne a kanál
A húsvéti sonkának a leve is kincs, amit vétek kiönteni. Használd fel inkább bableveshez.

- Minden eddiginél fontosabb most a vérplazmaadók szerepe - csatlakozz! (x)
- Túl a virágon: 5 egyedi ajándékötlet anyák napjára! (x)
- Hatékony ápolás a természettel összhangban (x)
- Tudod, hol vásárol Lékai-Kiss Ramóna? (x)
- Védjük meg kedvenceinket! (x)
- Eljött a kert- és teraszszépítés ideje! (x)
- Szédülés idős korban: ártalmatlannak tűnik, de komoly következménye lehet! (x)

- Lady Gaga megint a felismerhetetlenségig átalakult: így még senki nem reklámozott pezsgőt »
- Felturbózza a hajnövekedést, és csökkenti a szálak elvesztését: a rizsvíz filléres csodaszer »
- A ’90-es évek imádott stílusikonja volt a fiatalon elhunyt Kennedy-feleség: Carolyn Bessette szettjeiért rajongtak a nők »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- Gregor Bernadett levágatta hosszú haját: a rövidebb frizurát imádják a rajongói
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Valódi női testek este, vetkőzés után
Ki ne öntsd a húsvéti sonka főzőlevét, hiszen rendkívül finom, intenzív ízű bableves alapjaként használhatod fel az ünnepek alatt vagy után. A fűszerekkel óvatosan bánj, a mennyiségük jórészt attól függ, eredetileg mennyire ízesítetted a vizet a sonka főzésekor. A megadott mennyiségű főzőlevet nyugodtan hígíthatod vízzel, ha pedig még marad belőle, tedd el a fagyasztóba, így akár hónapok múlva is felhasználhatod.
Bableves sonkalében főzve
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 3 l sonkalé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerzöld
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A babot főzés előtti este alaposan mosd meg, és háromszoros vízbe áztasd be. Másnap a sonkaléhez önts egy liter vizet, és tedd fel benne főni a babot. Add hozzá a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymagerezdeket, valamint a babérleveleket. A keletkező habot időnként szedd le a tetejéről. Amíg a bab fő, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hámozd meg, szeleteld fel, majd add a leveshez. A zellerzöldet is mosd meg, és tedd a zöldségekhez. Csendesen főzd másfél órát.
Az utolsó negyedórában készítsd el a rántást. Egy kis lábosban hevíts olajat. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lisztet, a pirospaprikát, és hígítsd néhány kanál főzőlével. Tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsd a leveshez, és szintén kézi habverővel kevergetve, hogy ne legyen csomós, főzd össze az egészet. Ízlés szerint tejföllel kínálhatod.
Különösen finom lesz a húsvéti sonka, ha sörben pácolod.
Még több recept