
Sűrű, békebeli bableves sonkalében főzve: szinte megáll benne a kanál
A húsvéti sonkának a leve is kincs, amit vétek kiönteni. Használd fel inkább bableveshez.


Ki ne öntsd a húsvéti sonka főzőlevét, hiszen rendkívül finom, intenzív ízű bableves alapjaként használhatod fel az ünnepek alatt vagy után. A fűszerekkel óvatosan bánj, a mennyiségük jórészt attól függ, eredetileg mennyire ízesítetted a vizet a sonka főzésekor. A megadott mennyiségű főzőlevet nyugodtan hígíthatod vízzel, ha pedig még marad belőle, tedd el a fagyasztóba, így akár hónapok múlva is felhasználhatod.
Bableves sonkalében főzve
Hozzávalók
- 50 dkg fejtett bab
- 3 l sonkalé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerzöld
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A babot főzés előtti este alaposan mosd meg, és háromszoros vízbe áztasd be. Másnap a sonkaléhez önts egy liter vizet, és tedd fel benne főni a babot. Add hozzá a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymagerezdeket, valamint a babérleveleket. A keletkező habot időnként szedd le a tetejéről. Amíg a bab fő, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hámozd meg, szeleteld fel, majd add a leveshez. A zellerzöldet is mosd meg, és tedd a zöldségekhez. Csendesen főzd másfél órát.
Az utolsó negyedórában készítsd el a rántást. Egy kis lábosban hevíts olajat. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lisztet, a pirospaprikát, és hígítsd néhány kanál főzőlével. Tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsd a leveshez, és szintén kézi habverővel kevergetve, hogy ne legyen csomós, főzd össze az egészet. Ízlés szerint tejföllel kínálhatod.
Különösen finom lesz a húsvéti sonka, ha sörben pácolod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept